Magyarország legvirágosabb éttermét keresik a 2016-os Virágos Magyarországért versenyen

  A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája: 2016-ban a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódva keresik azt a hazai éttermet, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására. A versenyre május 31-éig lehet pályázni.

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszonharmadik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. A jelentkezési határidő május 31-e. Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezzük és díjazzuk – tájékoztatott Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke a verseny sajtótájékoztatóján.

Dr. Faragó PétVMO_Farago_Peterer, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat. A verseny és a turizmus céljai azonosak: a szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító országkép megteremtése, Magyarország jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környeVMO_Kunczene_Fellegi_Katalinzet kialakítása. Az élményhez a vendéglátás esetében nem csupán a felszolgált ételek és italok minősége járul hozzá, hanem az a környezet, esztétikum is, amelyben a betérő vendég elfogyaszthatja azokat. Így idén, a Gasztroélmények Évében a Virágos Magyarországért verseny keretében Magyarország legvirágosabb éttermét keressük.

A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója. A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a mozgalmat, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

Dr. Bocsi Andrea a Virágos Magyarországért nemzeti koordinátora a versenyre való jelentkezés gyakorlati tudnivalóiról adott részletes tájékoztatást, hangsúlyozva az idei év kiemelt témáját: az ország legvirágosabb éttermének keresését és díjazását a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan.

A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 11 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének /Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekVMO_sajttaj_BocsiA_ArvayI_Kunczene_FK_KovacsAndrorT_MartonneMatheKből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Mosonmagyaróvár polgármestere Dr. Árvay István beszámolója szerint évente mintegy. 50 000 db egynyári virágot 8000 árvácskát és tulipánt, 1000 cserjét, örökzöldet, 200-300 lombos fát ültettek. Jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezünk, melyek minőségi megújítását néhány évvel ezelőtt megkezdtük. Folyamatosan végezzük a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását. A település két bevezető főútján kialakított körforgalom kertje, kapuként fogadja a látogatókat, s megújult a felújított Hansági Múzeum kertje is. A városlakók gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a lakótelepeken is van összefogás, környezetszépítés, amelyben versenyeznek is. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezetszépítő munkáját. Az„Apró kezek, csoda kertek” című kertépítő versenyünk gyerekeknek szól: a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti. A „Legszebb konyhakertek” című országos versenyben 2015-ben második alkalommal vett részt a város.VMO_sajtotajekoztato_20160329

– A legfontosabb, hogy az, amit megvalósítunk, mindannyiunk örömére szolgál majd, és megmarad gyermekeinknek, unokáinknak.– mondta el Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere. –A Kiserdei Óvodában zöldséges- és virágoskertet gondoznak a gyerekek, ill. fűszernövények nevelésére szolgáló területet hoztak létre. A nemzetközi versenyre felkészülésbe bevonjuk az üzemek, vállalkozások képviselőit is, hiszen csak így lehet teljes a siker. Most írjuk ki a helyi virágosítási versenyt. A növények elültetésében, gondozásában a lakosság is részt vesz, elsősorban a civil szervezetek segítségével. Az energetikai intézkedésekkel a kiadáscsökkentés elérése, a környezettudatos megoldások alkalmazása nemcsak az önkormányzatnak, hanem a vállalatoknak iVMO_Bocsi_Andreas érdeke. – A település a természeti és épített örökségi értékek védelme, gyarapítása mellett a természetes táj megőrzése, a virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtését szem előtt tartva csatlakozott a versenyhez.

A tavalyi első helyezéssel a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 500.000 Ft-os támogatás járt, több helyről kaptak egynyári palántákat és virágföldet is, valamint a Magyar Turizmus Zrt. is felajánlotta szakemberei segítségét a felkészüléshez a nemzetközi versenyre.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. A Virágos Magyarországért verseny operatív megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. Szintén a kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Szövetség, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és még számos civil szervezet.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2017. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/.

A jelentkezési lap megtalálható az interneten, a mozgalom honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu címen.

További információk:               A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny                                                                      Szervező Bizottsága

e-mail: viragos@itthon.hu

Honlap: viragosmagyarorszag.itthon.hu

 

Posted on 2016-03-30 in Egyéb, Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top