Hatékony volt a brüsszeli események hírkövetése a magyar médiában

A március 22-i brüsszeli terrortámadásokkal 24 óra leforgása alatt 2379 megjelenés foglalkozott a magyar médiában – állapította meg az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. gyorselemzése. Összesen 1842 online híranyag, 382 rádiós és televíziós híradás, valamint 155 újságcikk számolt be az eseményekről.

A hírterjedést vizsgálva megállapítható, hogy 8.27-től 19.27-ig fokozott médiafigyelem követte az eseményeket, óránként 100 feletti megjelenésszámot eredményezve. A híraktivitás csúcspontjának a 11.27 és 12.27 közötti időszak bizonyult, amikor a médiaforrások 1 óra leforgása alatt 246 megjelenést közöltek. Továbbá 150 feletti megjelenésszám volt mérhető a 23.28 és 0.28 közötti időszakban a nyomtatott sajtónak köszönhetően, ennek oka, hogy az adott napra vonatkozó print megjelenéseket 0 órára regisztráltuk. Ezt követően a reggeli órákban már mérsékeltebb médiafigyelem övezte az eseményeket, elsősorban a rádiós és televíziós híradásoknak köszönhetően került 100 megjelenésszám közelébe a reggeli aktivitás.

 A regisztrált megjelenések időbeli megoszlása médiatípusok-grafikon

A magyar médiumok közül elsőként a 24.hu és a 444.hu vette napirendjére a témát, a két hírportál 8.27-kor írta meg, hogy kora reggel két robbanás történt a brüsszeli Zaventem reptér egyik épületében. RTV médiumok közül a Klubrádió és az M1 reagált leggyorsabban a hírre, melyek 8.31-kor tudósítottak először az eseményekről.

9.05-kor az első magyar vonatkozású hírként az origo.hu számolt be arról, hogy 6.33-kor szállt fel Budapesten a Brussels Airlines járata, aminek a támadások idején kellett volna leszállnia, azonban nincs hír a megérkezéséről.

9.20-kor az m1 Ma délelőtt című műsorának nyilatkozott Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, aki a terrorcselekmények várható következményeiről beszélt.

9.30-kor az origo.hu-n jelent meg, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

9.32-kor a propeller.hu és az origo.hu, majd 9.37-kor az index.hu és a magyaridok.hu írt Havasi Bertalan tájékoztatásáról, miszerint a magyar kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől.

9.53-kor a nepszava.hu, 9.57-kor az origo.hu, majd pár perccel követően a velvet.hu és a 24.hu vette át a Belügyminisztérium tájékoztatását, miszerint Pintér Sándor 2-es fokozatúra emelte a magyar terrorkészültséget a brüsszeli terrortámadások miatt.

10 órától már hazai politikusok és kint élő magyarok beszámolóiról is tudósított a média, Szanyi Tibor, Molnár Csaba, Ujhelyi István és Schiffer András az elsők között küldött helyszíni beszámolót.

10.04-kor Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádiónak, majd 10.06-kor Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet az Inforádiónak nyilatkozva erősítette meg, hogy a Budapestről Brüsszelbe tartó járat biztonságban megérkezett a reptérre, utasai a reptér területén a gépen várakoznak. 10.09-kor és 10.13-kor az origo.hu illetve a mandiner.hu vette át a nagykövet MTI-nek küldött tájékoztatását, miszerint nincs tudomásuk magyar áldozatról vagy sérültekről.

10.06-kor a Kossuth Rádió Délelőtti Krónikája számolt be elsőként arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a budapesti metróállomások területén. A tájékoztatást a vg.hu, a lokal.hu és a figyelo.hu átvétele követte 10.11-kor.

10.27-kor a Brussels Airlines sajtószóvivője az origo.hu-nak nyilatkozva mondta el, hogy a Budapestről érkező repülőgépet nem hagyhatták még el az utasok, a földön lévő gépet az utasokkal együtt egy biztonságos hangárba vontatják, onnan buszokkal szállítják majd el őket.

10.40-et követően a budapesti intézkedések kerültek a média fókuszába, a ferihegyi ellenőrzőpont, a repülőtérre tartó páncélozott járművek, a Stadionok metrómegállónál és a Kossuth térnél észlelt egyenruhások jelenléte számos sajtóorgánumot foglalkoztatott az egész nap folyamán.

11.00-kor a brüsszeli konzuli osztály vezetője közölte az Origóval, hogy két magyar sérültje  – egy férfi és egy nő – van a brüsszeli terrortámadásnak, akiket már kórházban ápolnak. 11.12-kor Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet is megerősítette az információt, miszerint két magyar sérült meg a reggeli merényletsorozatban.

11.06-kor az origo.hu, majd 11.13-kor az index.hu írt arról, hogy Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

11.14-kor kerültek napirendre az első cikkek Áder János részvétnyilvánításával kapcsolatban. Elsőként regionális lapok online hírportáljai, majd a 444.hu idézte a Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleményét, melyben az államfő részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak a halálos áldozatokat követelő kedd reggeli brüsszeli robbantások miatt.

11.17-kor a 444.hu, majd a 24.hu közölte elsőként a Terrorelhárítási Központ közleményét, miszerint  Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát.

11.19-kor a 24.hu írt először arról, hogy szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Molnár Zsolt.

11.30-tól kezdtek a források cikkezni Szijjártó Péter más témában tartott sajtótájékoztatójáról, melyben elmondta, a jelenlegi információk szerint két magyar sérültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak, állapotuk nem súlyos. Egyúttal hozzátette, nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség.

A válságkommunikáció első 3 óráját követően a hatóságok további intézkedéseiről, az áldozatok számáról, a sebesültek ellátásáról, a részvétnyilvánításokról és politikusok további reakcióiról számoltak be jelentős aktivitással a hazai médiumok.

Posted on 2016-03-24 in Egyéb, Külföld, Média

Share the Story

About the Author

Back to Top