2015 legkiemelkedőbb hazai beruházóit díjazta a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA)

A hét díjazott között hazai és nemzetközi vállalatok is szerepelnek. Idén már 5. alkalommal díjazta az előző év legkiemelkedőbb magyarországi beruházóit a 2015-ben rekordévet záró Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A gálaesemény keretében átadott „Év Befektetője” díjak célja, hogy elismerésben részesüljenek azok a befektetők, melyek új munkahelyek létrehozásával és a kkv szektor erősítésével a legnagyobb mértékben járultak hozzá a nemzetgazdaság és a magyar társadalom fejlődéséhez. Az elismeréseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adták át.

 

2015-ben kiemelkedően eredményes évet zárt a hazai befektetésösztönzés: a HIPA 67 beruházási projektet tárgyalt végig sikeresen, ami 2014-hez képest közel 12%-os növekedésnek felel meg. Ezen projektek eredményeként mintegy 12 995 új munkahely létesülhet, ami közel 21%-kal több, mint a 2014-es esztendőben.

Fontos eredménySZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen., hogy a 67 pozitív projektből 46 újrabefektetés, vagyis olyan vállalatok beruházása, melyek elégedettek a magyarországi befektetési környezettel, és megtermelt profitjuk jelentős részét ismét Magyarországon fektetik be. Hasonlóan kiemelkedő eredmény, hogy 21 olyan vállalat döntött hazánk mellett, amely korábban nem volt jelen Magyarországon.

A beruházások szempontjából kiemelkedően sikeres 2015-ös teljesítményben meghatározó szerepe volt mindazon vállalatoknak, melyek befektetési döntésükkel bizalmat szavaztak Magyarországnak. Éppen ezért a HIPA idén immáron 5. alkalommal díjazta azokat a cégeket, melyek elkötelezett magyarországi tevékenységükkel kiemelten járultak hozzá a foglalkoztatottság növeléséhez, az innovatív és magas hozzáadott értékű technológiák alkalmazásához, valamint a magyar kkv szektor szerepének emeléséhez, és így a magyar gazdaság és társadalom fejlődéséhez.

A hazai befektetési környezetet külföldön is egyre inkább elismerik: a szakmai körökben kSZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen.iemelten tekintélyes fDi Magazine, a Financial Times csoport befektetési melléklete szerint Budapest továbbra is a legvonzóbb kelet-európai városok top tízes listáján, valamint a legjelentősebb európai városok top tízes listájának három alkategóriájában is szerepel. További jelentős siker, hogy Budapesten kívül először került fel a kisebb városok toplistájára Győr, valamint a régiók között Közép-Magyarország és a Dunántúl is elismerésben részesült.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke az esemény kapcsán hangsúlyozta: A tavalyi évben rekordévet zárt a HIPA, melyben kulcsszerepe volt befektető partnereink elkötelezettségének Magyarország iránt. A HIPA az ügyfelek igényeit a középpontba helyezve továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy beruházási döntéseik helyességét igazolja.

A 2015-ös év díjazottjai

 Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása:

Az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group-hoz (SMG) tartozó Samvardhana Motherson Peguform (SMP) vállalat 2015. november 27-én tartotta új, kecskeméti gyárának ünnepélyes alapkőletételét. Az új gyár létesítésében a Magyarországon már két gyártóegységet működtető SMR Hungary (Samvardhana Motherson Reflectec) támogató szerepet vállalt. A 30 milliárd forint (99,8 millió euró) értékű zöldmezős beruházás eredményeként összesen 450 új munkahely jön létre.

 Az év legnagyobb volumenű bővítése:

A Mercedes-BSZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen.enz 250 millió euró értékben bővíti kecskeméti gyártóegységét, mely beruházás keretében új, csúcstechnológiájú karosszériaüzem épül. A bővítés eredményeként a vállalat eddigi magyarországi beruházásai több mint 1,3 milliárd euróra növekednek. A fejlesztést a Mercedes-Benz prémium kompaktautói – a Kecskeméten is gyártott B-osztály, valamint a kizárólag hazánkban gyártott CLA és CLA Shooting Brake – iránt mutatkozó globális keresletnövekedés indokolja.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata:

A Continental a világ egyik vezető autóipari beszállítója, Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. A Continental 2015. augusztus 28-án jelentette be, hogy két hazai leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását, mely eredményeként 216 új munkahely jön létre. 2015. november 10-én újabb bejelentésre került sor, mely szerint 5,1 milliárd forint értékű beruházás keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, túlnyomó részben Nyíregyházán.

Az év SSC beruházása:SZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen.

A német-magyar Hellmann Shared Service Center Kft. 2015. június 26-án jelentette be, hogy budapesti irodája után új részleget nyit Pécsett. Az anyacég, a Hellmann Worldwide Logistics GmbH & Co. KG az Európában végrehajtott átszervezés keretében, a Hellmann Shared Service Center Kft.-t jelölte ki európai szolgáltató egységeként arra, hogy IT, pénzügyi és egyéb szolgáltatásokat nyújtson az anyacég számára. A vállalat a Pécsi Tudományegyetem felsőfokú diplomát szerzett végzőseire alapozva szándékozik munkaerő bázisát bővíteni, a régióban hosszú távon stabil és jól fizető munkahelyeket biztosítani.

 Az év K+F beruházója:

A Bosch 2015. augusztus 7-én nyitotta meg kibővített Budapesti Fejlesztési Központját, amely a cégcsoport második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja. A cégnek Magyarországon jelenleg 19 felsőoktatási intézménnyel van kapcsolata, és a Budapesti Fejlesztési Központban az automatizált közlekedés harmadik legnagyobb fejlesztési központját kSZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen.ívánja létrehozni. A campus 2009-es tervezésekor úgy számoltak, hogy 2016-ig 1000 mérnök fog dolgozni a Boschnál, jelenleg azonban már csaknem 1500 mérnököt alkalmaznak Budapesten.

Az év legjobb ipari parkja:SZIJJARTO_Peter és ÉSIK_Róbert részt vesznek az 'Év Befektetője Gála' című, a HIPA által szervezett rendezvényen.

A Jászfényszaru Ipari Centrum az elmúlt évek során számos olyan fejlesztést valósított meg, amelyek nemcsak az újonnan érkező befektetők számára tették vonzóbbá az ipari parkot, hanem a már ott letelepedett cégeknek is bővülési, fejlődési lehetőséget biztosítottak. A Jászfényszaru Ipari Centrum célja, hogy az ott működő cégek a lehető legszélesebb palettán mozogjanak. Az ipari park megalakulásakor 3 cég 500 főt foglalkoztatott, jelenleg mintegy 35 cégnek ad otthont, és a dolgozók száma meghaladja a 2500 főt.

Az év magyar beszállítója:

A Magyarmet Finomöntöde Kft. olyan nemzetközileg elismert, beépítésre kész komponensek beszállítója, amelyek a feldolgozóipar különböző ágazataiban kerülnek alkalmazásra. Az elmúlt időszakban a cég piacfejlesztési stratégiája az autóipar felé fordult, mely eredményeként például a Porsche és a BMW csoport számára is beszerelésre kész alkatrészeket gyártanak. A cég a közelmúltban két jelentős beruházást is végrehajtott. A 208 és 600 millió forintos technológiai és kapacitásbővítés eredményeként 25, illetőleg 35 új munkahely is létesült.

Posted on 2016-03-30 in Itthon, Üzlet

Share the Story

About the Author

Back to Top