Wellness részleggel bővült a Rudas Fürdő

 

A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírásra került vagyonkezelési szerződése alapján a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2013. október 22-én kezdte meg a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának rekonstrukcióját. A felújítás eredményeképpen egy új élményfürdő került kialakításra, mely szervesen kapcsolódik a fürdő meglévő egységéhez.

 

Budapest egyik legjellegzetesebb városképi, műemléki és idegenforgalmi szempontból kiemelt területén évtizedek óta rontotta az összképet a Rudas fürdő romos, szürke rendkívül rossz állapotban lévő épülettömbje. 2012-ben KMOP támogatás (nagyobb részben uniós forrás, kisebb részben magyar költségvetésből származó forrás) igénybe vételével az üzemeltető BGYH Zrt. a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét felújította, és ezzel a fürdő épülete a rangjának megfelelő vonzó külsejét visszanyerte.

 

A teljes épülettömb képe azonban még ezzel a felújítással sem lett kifogástalan, mivel a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is elkeserítő állapotban maradt. Ez az épület a 2012-es felújításkor még nem a vállalat kezelésében volt. Szerencsés módon időközben elhárultak az akadályok. A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírásra kerülő vagyonkezelési szerződés lehetővé tette az épületrész teljes átépítését, felújítását.

 

A rekonstrukció elsődleges célja a palackozó üzem fürdőhöz való csatolása, épületének felújítása és a fürdő profiljához illő funkciókkal való ellátása volt. E cél megvalósításához azonban szükséges volt a fürdőn belüli közlekedés és a vendégek öltöző tereinek átszervezése is.

 

39_Page_64

 

A beruházás során kialakításra kerülő, földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb (merülő) medence került kialakításra. Ez a terület a meglévő uszodából közvetlen átjárási lehetőséggel közelíthető meg. Az emeleten egy, az utcáról is megközelíthető, 232 m2 területű étterem várja a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és jacuzzi üzemel. A pinceszinten kerüt elhelyezésre a gépészeti tér, az étterem konyhaüzemi helyiségei és a vendégeket kiszolgáló mosdók.

 

A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kisebb fejlesztésekre is sor került a fürdő meglévő területén is. Az uszodacsarnokban az átvezetett vendégforgalom közlekedését irányító, illetve lehetővé tévő kisebb átalakításokra került sor. A 2012-ben teljes körűen felújított előcsarnokban egy hídszerű, közlekedő folyosó került kialakításra, mely összeköti az előcsarnok két oldalán lévő épületek emeleti szintjét. A törökfürdő és hozzá közvetlenül csatlakozó épületrészben pedig a leromlott állapotú és jelenleg kihasználatlanul álló Juventus-kádosztály, illetve nappali kórház került átalakításra, öltözők, zuhanyozó blokkok, mosdók kialakításával.

 

A BGYH Zrt életében 25 évvel ezelőtt, 1989-ben került sor utoljára bővítésre, amikor a Paskál strand megépült. Az elmúlt 4 évben a megfelelő gazdálkodás eredményeként a cég stabilizálni tudta anyagi helyzetét, elvégezve a szükséges karbantartásokat, felújításokat, és kisebb mértékű fejlesztéseket. Ezt a mostani bővítést a BGYH Zrt. már képes volt saját erőből a megtermelt eredményből fedezni, melyet Budapest Főváros a cégnél hagy fejlesztésekre. A beruházás értéke mintegy 1 milliárd Ft.

 

A felújítás eredményeképpen a korábban romos déli épületrész (volt palackozó üzem), mely a város szégyenfoltja volt, mára a város ékkövévé vált. A fürdő területének növelésével, új medencék és a szauna-világ kialakításával – a több mint 2.550 m2 területet érintő rekonstrukcióval – a fürdővendégek elégedettségének és látogatók számának növekedését és ezzel a fürdő bevételének növekedését várjuk.

 

A bővítéssel egy időben kerül átadásra egy megújuló energia előállítását is lehetővé tevő projekt. Ennek keretében a régi 20, illetve 30 éves kazánokat új, korszerű kazánokra cseréltük. A projekt másik eleme hőszivattyúk beépítése volt, melynek köszönhetően az eddig a Dunába eresztett, 30 fok körüli használt víz helyett a jövőben kb. 10 fokos vizet engedünk a folyóba. A hőmérséklet-különbség hőmennyiségét a hőszivattyúkkal hasznosítjuk. Ezzel az energiával fűtjük a teljes új részt, valamint a régi szárny jelentős részét. A projekt a KEOP pályázat keretén belül került megvalósításra, teljes összege: 147 millió Ft. A költségek 85%-át ez a pályázat biztosította, az önrészt a Főváros vállalta fel.

 

Posted on 2014-09-26 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top