„Mivel kedveskedjünk a vendégseregnek?” – az ünnepek közeledtével sokan szembesülünk ezzel a dilemmával. Talán kevesen gondolnák, de Tennessee világhírű whiskey-je, a Jack Daniel’s nagyszerű hozzávalója számos receptnek. Tökéletesen illik például a sodókhoz, de egy kis adag Jack kiválóan helyettesíti akár a vaníliát is. Az alábbiakban néhány vendégváró finomságot ajánlunk, amivel garantáltan levehetjük a lábáról az ünnepek alatt hozzánk betérőket.
Jack bácsi édes-csípős partipekánjai
Ezek a rágcsálnivalók sosem hagynak cserben, egy koktél mellett csak úgy falják majd őket a vendégek. Egy baj van csupán a pikáns finomsággal: mire észbe kapsz, már el is fogyott!
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 60 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
- 2 evőkanál csípős szósz, vagy ízlés szerint
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 teáskanál fokhagymapor
- 40-50 dkg pekándió (félbevágva)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A pekánok kivételével, az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy serpenyőben. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, közben keverjük simára. Forraljuk három percig. Keverjük bele a pekándiókat és forgassuk addig, amíg szépen bevonja őket a massza. Terítsük ki a diókat egy tepsiben és süssük nagyjából 30 percig, időnként megkevergetve, amíg a diók ropogósak lesznek. Amikor kész, hűtsük le és tartsuk légmentesen záródó tárolóban.
Lynchburgi cukrozott alma
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 70-80 dkg hámozott és szeletelt zöldalma
- 5-10 dkg cukor
- 0,8 dl Tennessee Whiskey
Elkészítés:
Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Főzzük az almákat a vajban nagyjából öt percig, keverjük bele a cukrot és a Jack Daniel’s-t. Főzzük tovább addig, amíg a leve sűrű lesz (kb. további 5 perc). Melegen tálaljuk.
Csokis pekándiótorta karamellöntettel
Hozzávalók:
- 25 dkg pirított és aprított pekándió
- 6 evőkanál vaj
- 17 dkg félédes sütéshez használható csokoládé
- 0,6 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
- 8 nagy tojás (a sárgája és a fehérje különválasztva)
- 20 dkg cukor
- egy csipet só
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160-165 fokra. Vajazzunk ki egy huszonhat centis kapcsos tortaformát és szórjuk be liszttel. A csokoládét és a vajat keverjük össze és gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a whiskey-t és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, öntsük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a pekándiót. Egy elektromos mixerrel magas fokozaton verjük fel a tojássárgájákat 15 dkg cukorral, amíg a massza halványsárga és nagyon sűrű nem lesz. A tojásmasszát öntsük a csokoládémasszához. Tisztítsuk meg a mixer habverőit és verjük habosra a tojásfehérjéket. Apránként keverjük hozzá a cukrot és a sót, addig verjük, amíg szilárd, de nem kemény hab állagú lesz. Óvatosan, három adagban keverjük a tojásfehérjét a csokoládés keverékbe, igyekezve, hogy a lehető legnagyobb térfogatot érje el. Öntsük a masszát a sütőformába, és süssük 40-45 percig. Várjuk meg míg kihűl, majd távolítsuk el a sütőforma oldalát. Szórjuk meg porcukorral, karamellöntettel tálaljuk.