Új műfajt teremtett a Red Bull Pilvaker

Március 15-én színpadra kerül az év egyik legkülönlegesebb kulturális kezdeményezése, a Red Bull Pilvaker. Rapperek és színészek adják elő a forradalmi költők szerzeményeit – a maguk XXI. századi módján. Az előadást az M2 élőben, a Petőfi Rádió felvételről közvetíti. Takács Ákos, a Red Bull Brand Managere, az esemény ötletgazdája, valamint Szente Vajk, az előadás rendezője vallott a kezdetekről és az idei tervekről.

 

Szente_VajkAz eredeti elképzelés Takács Ákostól származik. “A magyar nyelv olyan szép es olyan változatos, ezt tapasztaljuk az irodalmi műveink elemzése során, valamint akkor is, ha megnézzük milyen színes es kreatív dalszövegek születnek a hazai rap közegben. A rap valahol modern költészet, csak éppen zenére. Először csak Petőfi verseiben gondolkodtam, majd kibővítettem a repertoárt a többi forradalmi költő műveivel. Egyből a mai rapperek ugrottak be, akik korunk szóforradalmárai a fiatalok szemében” – mesélte a Brand Manager, hogy miként állt össze a fejében az első Red Bull Pilvaker gondolata. „Azt, hogy a második esemény verseny helyett színházi előadás lesz, már egy évvel ezelőtt megálmodtuk”tette hozzá a megmozdulás szellemi szerzője.

 

Szente Vajk azonnal igent mondott a felkérésre, hogy színre vigye a Szavak Forradalmát. „Forradalmi verseket rappelni az Erkelben? Elég merész elképzelés, de nagyon tetszett, mert bőven van annyi potenciál a mai rap nyelvi leleményességében, mint a klasszikus verselésben. Színészként és rendezőként is az újdonságot, az egyedit, a különleges kihívásokat keresem. A Red Bull Pilvaker pedig egy roppant ritka és jó ötlet” – nyilatkozta Szente Vajk színész/rendező a feladatról. A darab folyamatosan csiszolódik, alakul. Egyedül a dalok adottak, a rendező minden mást Takács Ákossal közösen alakítanak ki. „Az összes szereplő szívügyének érzi A Szavak Forradalmát. Jelenleg is zajlanak az áthangszerelések, szinte megállás nélkül azon agyalunk a Random Trip zenészeivel, hogy hangzásvilágban és minden szempontból minél jobb legyen a március 15-i esemény” – tette hozzá Takács Ákos.

 

Az alkotók szerint a Red Bull Pilvaker titka, hogy egyszeri és megismételhetetlen az élmény. „Rappereket láthatunk színházi közegben, színművészek szavalnak a véleményvezér rapperek gyűrűjében. Mindenkit kimozdítottunk a maga kis komfortzónájából és valami egyedi részese lett”mondta Szente Vajk. „Hatalmas eredménynek és a Red Bull Pilvaker elismerésének tartom, hogy idén az M2 élőben közvetíti az eseményt, a Petőfi Rádió pedig felvételről, 22:00-tól. A ’48-as szellemiség mai hangja így még több emberhez eljut”jelentette ki Takács Ákos.

 

Március 15-én Az Erkel Színház színpadán megelevenedik A Szavak Forradalma, amit 1848-an láthatnak élőben a helyszínen. A kezdeményezéshez olyan nevek csatlakoztak, mint Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Fluor Tomi, Snow, Sub Bass Monster, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi és a Random Trip zenészei.

 

A Füstbe ment terv, Walesi bárdok és Talpra Magyar az esemény weboldalán a korábbi dalokkal együtt megtalálhatók: www.redbull.hu/pilvaker

 

Posted on 2014-03-07 in Színes

Share the Story

About the Author

Back to Top