Turisztikai célú kulturális tanösvény kialakítása a Drégelyvár lábánál

Drégelypalánk Község Önkormányzata az Európai Regionális Operatív Program 2.1.1/B.-12 turisztikai attrakciók fejlesztése program keretében 235.400.611 forint támogatást kapott.

 

Drégelypalánk Község Önkormányzata jelen projekt során olyan turisztikai attrakció kialakítását tervezi, amely egyedi stílusának köszönhetően és a tervezett marketing és üzletvezetési módszertan mellett kedvelt turisztikai célponttá válik. A projekt lehetővé teszi a tárgyi és szellemi erőforrások egyetlen turisztikai centrumba koncentrálását úgy, hogy képzett szakemberek, animátorok segítségével lehet megismerni, átélni az adott kor történelmi eseményeit.

 

A projekt közvetlen célja egy színvonalas turisztikai tanösvény kialakítása erősítve a kulturális turizmus vonzerejét, ide csábítja az igényesebb turistákat, illetve hosszabb itt tartózkodásra bírja őket, így növelve az átlagos tartózkodási időt is. A beruházással lehetőséget teremtünk az idelátogatóknak, hogy Drégelypalánk és a helyi nevezetességek megtekintésén túl egyéb, kifejezetten közösségi tevékenységekben is részt tudjanak venni.

 

A magas színvonalú turisztikai tanösvény kialakításának közvetett célja emelni a helybéli lakosok életszínvonalát, ami párosulva a munkahelyteremtéssel, hosszú távú célként csökkenteni az elvándorlás mértékét, segít helyben tartani a fiatalokat. A hosszabb itt tartózkodással az igénybe vett helyi szolgáltatások mennyisége növekszik, bevételük nő.

 

A programajánlat lényege a 10 állomásból álló DRÉGELYVÁR kulturális tanösvény, mely bemutatja a helyi történelmet és legendákat. Fő vonzótényezője a faluközpontban lévő Szondi Interaktív Emlékmúzeum és vetítőterem, látogatóház. Az Emlékmúzeumban a Drégely és Palánk várából feltárt régészeti leletekből állandó kiállítás nyílik. Itt kap helyet az interaktív múzeumi funkció is, melyet tabletekkel teszünk lehetővé. A vetítő teremben 3D-s történelmi filmeket vetítünk, melyet a projekt támogatási összegéből forgatunk le. Itt lesznek a közösségi programok is.

 

Drégelyvár maradványai napjainkra erősen lepusztultak, szükséges a rekonstrukciója egy patkó alakú falszakasz állagmegóvásával. A Schaffer kúthoz vezető kb. 3,5 km hosszú, murvával borított út egyik szakasza életveszélyes az omlás veszély miatt, ezért kőkosár kerül ott elhelyezésre a veszély elhárítása érdekében. A Schaffer kúti pihenő terület mellé 10 autó számára alkalmas parkoló hozunk létre, valamint az áramot kivezetjük a kútig.

 

A Schaffer kúti pihenőterület a Drégelyvárhoz vezető turista útvonal mentén helyezkedik el. Az Apródok Útja tanösvény egyik állomása, amely keresztezi a völgyben eredő „Schaffer kút” nevű forrást, megvalósítjuk a pihenőterület felújítását. A forráshoz egy kútház építését tervezzük, valamint esőbeállót építünk a területre, amely alatt padokat és asztalokat helyezünk el és kialakítunk egy grillező helyet. Árnyékszékekkel is ellátjuk a pihenőhelyet, illetve tájékoztató táblák kihelyezésével segítjük az eligazodást.

 

I.sz. Túraútvonal

 1. Szondi Interaktív Emlékmúzeum
 2. Palánk vára – Római Katolikus Templom
 3. Pincesor
 4. Schaffer kút
 5. Az Aranygomb-hegy legendája
 6. Lányárok
 7. Varga tó
 8. Drégelyvár

 

II.sz. Túraútvonal

 1. Szondi Interaktív Emlékmúzeum
 2. Palánk vára – Római Katolikus Templom
 3. A Szondi Kápolna
 4. Szondi Alagút rejtélye
 5. Pincesor
 6. Schaffer kút
 7. Az Aranygomb-hegy legendája
 8. Lányárok
 9. Varga tó
 10. Drégelyvár

 

PROJEKT ADATAI:

A projekt kivitelezés ideje: 2013.11.11. – 2014.12.31.

Támogatás összege: 235 400 616 Ft

A támogatás mértéke: 100%

 

A PROJEKT SZEREPLŐI:

Kedvezményezett: DrégelyPalánk Község Önkormányzata

Kivitelező: TREND Építő Zrt


Posted on 2013-11-14 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top