Népszerűen startolt a Dunapest Fesztivál

Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. elemzése szerint a Dunapest Fesztiválról 102 híranyag jelent meg június 1-20. között, amelyek többsége kedvező hangvétellel számolt be a Dunát középpontjába állító rendezvénysorozatról, mivel a programok ingyenességét, sokszínűségét, és a rendezvény újszerűségét hangsúlyozta. A megjelenések 64 százaléka pozitív, 36 százaléka semleges polaritású volt, negatív hangvételű tartalom nem volt azonosítható a vizsgált időszakban.

 

A Dunapest Fesztiválról szóló híradások száma június 15-17. között volt kiemelkedő, ekkor került napirendre a híranyagok 55 százaléka. A legtöbb kedvező megjelenés a fesztivál elindulásáról (47), valamint az A Capella Fesztiválról (8) és Julius Popp Bit.Fall című installációjáról (8) született. Összesítve 70 híranyag online felületen, 20 print forrásokban, 12 RTV médiumokban kapott helyet.

A legnagyobb médiafigyelmet 50 megjelenéssel a Dunapest Fesztivál elindulása kapta. A rendezvényt beharangozó híradások az online médiumok napirendjét dominálták. A player.hu és a fidelio.hu is kiemelte, végre olyan fesztivál kerül megrendezésre, amelynek a Duna áll a középpontjában. A magyarhirlap.hu és a hirado.hu Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes 9-én tartott sajtótájékoztatója nyomán arról számoltak be, hogy a rendezők szándéka fontos kortárs alkotók bemutatása és új együttműködések elindítása, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet. Kulcsár Andrea főszervező és Weyer Balázs programigazgató a fesztivál céljával és programjával kapcsolatban az M1 híradójának nyilatkozott 9-én. A beszámolóban kiemelték, hogy a szakemberek szerint sokkal több fantázia és lehetőség van a Dunában, mint amennyit a budapestiek most kihasználnak. A nyomtatott napilapok közül a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszabadság közölt cikkeket a fesztivál elindulásával kapcsolatban.

A második legmagasabb megjelenésszámot a Hangvető szervezésében, a Dunapest Fesztivál keretei között megrendezett A Capella Fesztivál generálta. A Várkert Bazárban tartott eseményről 18 híradás tájékoztatott. Az online források közül az origo.hu 2 cikket is szentelt a rendezvénynek 11-én és 13-án. A portál kiemelte, hogy a tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény a nagy érdeklődés miatt időben és programban is bővült, a három napig tartó fesztivál ugyanis a hazai fellépők mellé nemzetközi együtteseket is kínál. Az RTV források közül az Inforádió 3, a Jazzy Rádió 1 híradást közölt, hangsúlyozva, hogy a rendezvényen finn és svéd lánykvartettek, zimbabwei és Burkina Faso-i produkciók mellett bolgár és grúz együttesek is fellépnek.

2016.06.28

A napirendi témák megjelenésszáma és polaritása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A német Julius Popp szöveget formáló vízeséses installációja, a Ludwig Múzeum előtt felállított Bit.Fall eredményezte a harmadik legmagasabb megjelenésszámot, amelyről 13 híranyag számolt be.  Az online források közül többek között a welovebudapest.com, és a bdpst24.hu is részletesen írt a különleges és látványos installációról: Julius Popp művét a londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is bemutatták már. Részletezték továbbá, hogy a 8 méter széles vízfüggönyből lehulló cseppek folyamatosan változó szavakat formálnak, amelyeket egy számítógépes algoritmus választ ki magyar híroldalak leggyakrabban előforduló tartalmai alapján. A nyomtatott források közül a Magyar Narancs, a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, a Humen, és a Színes RTV tett említést róla programajánlóiban.

Posted on 2016-06-28 in Egyéb, Itthon, Művelődés

Share the Story

About the Author

Back to Top