Leszáll az éj a Fesztivál Színházban

Január 27-én a Bábel-estek legújabb felvonásának központi eleme az Éjszaka lesz. A Müpa összművészeti sorozatában ezúttal a Meszecsinka és a Tünet Együttes mellett ezúttal egy világsztár, a The Walkabouts vezetőjeként ismert Chris Eckman és Szijj Ferenc kalauzolja majd a bátor nézőket az éjszaka mélyére.

Az est kétségtelenül egyik legjobban várt vendége alighanem a seattle-i The Walkabouts vezetőjeként ismert Chris Eckman szólókoncertje lesz majd. Az évek óta Szlovákiaban élő és alkotó dalszerző-énekes-gitáros első szólóalbuma, a Janela még a kilencvenes években jelent meg. Nem titkolt célja a lemezzel az volt, hogy a The Walkaboutsra is jellemző melankolikus, depressziós hangulattól eltávolodjon. A lelki motivációjú debütálás aztán egy nagy ívű, máig tartó fényes szólókarrier kezdete lett. Eckman érzékeny és felkavaró dalai messze túl20170127_Babel_Est_Ejszaka_Chris_Eckman_c_Harney_Countymutatnak a rock és a country-folk kategóriáin, egyedi zenei nyelve bővelkedik „éjszakai” mozzanatokban, de közben olyan fényt és emelkedettséget áraszt, amellyel rabul ejti közönségét. Magyarország egyik meghatározó előadó-művészeti társulata, a Tünet Együttes 2002 óta20170127_Babel_Est_Ejszaka_Tunet_Taskovics ÉvaGálos Viktor_Foto_Mezei_Ildiko van jelen a kortárs tánc- és színházi életben. Az éjszaka csodái című produkciójukban – amit Weöres Sándor azonos című verse inspirált – a tánc és a modern vizuális technológiák ötvözése szürreálisan szép látványvilágot teremt. Mezei Ildikó grafikusművész a színpadon rajzolva teremti meg a darab álomszerű alakjait, melyek életre kelnek az Animata nevű szoftver segítségével – a vonalak megszemélyesednek és interakcióba lépnek az élő táncosokkal, Furulyás Dórával és Szász Dániellel A darabból most néhány jelenet lesz látható, egész estés változata nagy sikerrel fut a Trafóban. Sándor Zita, a Revizor kritikusa így írt Az éjszaka csodáiról:„Okos, ügyes, aprólékosan kidolgozott előadás, mely rengeteg szállal igyekszik kapcsolódni a körülöttünk lévő világhoz, valósághoz, s közben mégis álomvilágot hoz létre. Azt mondták mellettem a nézőtéten, hogy az utóbbi évek talán legjobb magyar táncprodukciója. Nem mernék vitába szállni ezzel a kijelentéssel.”

A Meszecsinka tavaly megjelent Álmomban ébren című albuma – amelyről a Nehéz című számhoz forgatott videó nemrég jelent meg – kétség kívül a magyar világzenei 20170127_Babel_et_Ejszaka_Meszecsinka_c_Wurk_Ikonaszcéna egyik legkiemelkedőbb produktuma. Az utóbbi években könnyed etnopopot játszó együttes egyike volt azon tíz zenekarnak, akik a 2015-ben Budapesten megrendezett WOMEX-en lehetőséget kaptak nemzetközi szakemberek előtt bemutatkozni. A felkavaró feldolgozásokat és önálló szerzeményeket is tartalmazó korongról így írt a sorozat szerkesztője, Marton László Távolodó: „Ezen az albumon nem lehet megúszni egy hangot sem. Mondom, a fele sem térfa, de legalább a fele egészen rendkívüli. (…) Az a gyanúm, megkaptuk az év világzenei lemezét…

A bábeli est irodalmi vendége pedig ki más lehetne, mint az „éjszakaspecialistaként” ismert Szijj Ferenc. József-Attila díjas költőnk a kortárs irodalomárok közül talán a legtöbbet tudja a fényről és a sötétségről, az éjszaka árnyairól és démonairól. Szuverén költői világot teremtve térképezi fel a lélek és a külvilág éjjeli tájait és tartalmait. Aki pedig lámpásként világítva moderálja majd az estét Nádasdy Ádám lesz.

Bábel-est: Éjszaka

2017.január 27. péntek 20:00 — 22:00

Fesztivál Színház

Közreműködők:

Meszecsinka Együttes

Chris Eckman (Walkabouts)

Tünet Együttes

Szijj Ferenc, költő

Nádasdy Ádám, műsorvezető

Alkotók:

Marton László Távolodó, sorozatszerkesztő

Oláh-Fenyvesi Judit, színpadra állítás

További információk: https://www.mupa.hu/program/ejszaka-2017-01-27_20-00-fesztivalszinhaz

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái: https://www.youtube.com/watch?v=5s-cC0i19xY

Meszecsinka – Nehéz: https://www.youtube.com/watch?v=_ekLmOsLx4c

Chris Eckman – Nothing Left To Hate: https://www.youtube.com/watch?v=uES_U1hWDEo

 

 

Posted on 2017-01-16 in Itthon, Művelődés

Share the Story

About the Author

Back to Top