Különleges képzőművészeti kiállítás hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire Orosházán

Május 11-én nyitották meg azt a különleges képzőművészeti kiállítást, melyre a Játék határokkal szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramja keretében hirdetett pályázatot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt.  A nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívásra beküldött 94 alkotásból válogatott kiállítást az orosházi Petőfi Művelődési Központ koncerttermi előterében tekinthetik meg az érdeklődők a díjátadót követő két napon.

A kiállítást és díjátadó ünnepséget Balogh Zoltánné az Ökumenikus Segélyszervezet Orosházi Családok Átmeneti Otthonának Intézményvezetője nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyos szerepet szánt annak kiemelésére, hogy a szerencsejáték függőség kialakulásának visszaszorításához egyre nagyobb szükség van professzionális segítségre. Megfelelő prevenciós ismeretek b

003_Jatek_Hatarokkal_MOS_SzRtirtokában a tanulók már átlátják a szerencsejáték veszélyeit, és eljut hozzájuk az üzenet, miszerint a játék csak a határok betartásával maradhat jó dolog. A Játék Határokkal modellprogram 2012-ben Debrecenben indult el és a 2015/16-os tanévben további 5 település is bekapcsolódott a programba. Orosházán is megvalósult az a széles spektrumú szolgáltatás, amely az iskolai prevenciós órákból, klubfoglalkozásokból építkezve egészen a képzőművészeti pályázatig nyújtott lehetőséget az ismeretszerzésre005_Jatek_Hatarokkal_MOS_SzRt.jpg, tehetségkibontakoztatásra. Az orosházi iskolákból, intézményekből 94 alkotás érkezett a kiállítás anyagához, amelyek közül a legjobb 30 rajz kiállításra került a Petőfi Sándor Művelődési Központ kiállító termében. Az alkotásokat két napon át tekinthetik meg az érdeklődők. A Segélyszervezet munkatársa külön örömét fejezte ki a felett, hogy a 6 és 18 év közötti korosztály körében meghirdetett alkotópályázatra beérkező rajzok többségét 10-14 éves fiatalok készítették. A modellprogram leginkább ezt a korosztályt próbálta megszólítani, hiszen az ő esetükben különösen fontos a megelőzés, a problémára való figyelemfelhívás minél korábban történő alkalmazása.

Dr. Módra Szilvia, a Szerencsejáték Zrt. Szegedi Értékesítési Régiójának igazgatónője köszöntőjében elmondta, hogy a Szerencsejáték Zrt. örömmel erősíti a Játék határokkal program t002_Jatek_Hatarokkal_MOS_SzRtörekvéseit, hiszen felelősen gondolkodó vállalatként szeretnék, ha a játék megmaradna egészséges medrében. A régióigazgatónő kiemelte, hogy a Játék határokkal egy olyan komplex program, mely során nemcsak a játékfüggőség veszélyeire hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hanem alternatívát is mutatunk a közösségben megélt játék élményére. Dr. Módra Szilvia hozzátette, hogy a beérkezett alkotásokra ezúttal tükörként kell tekinteni, melyek megmutatják, hogyan gondolkodnak a fiatalok a szerencsejáték-függőségről, s hogyan képzelik el a valódi közösségi élményt.

Az orosházi iskolások között meghirdetett képzőművészeti pályázat célja egyrészt az volt, hogy a fiatalok körében hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire, másrészt pozitív alternatívákat mutasson, melyek védelmet jelenthetnek e függőséggel szemben. A művekből készült és most megnyitott kiállítás pedig még szélesebb közönség elé kívánja tárni a problémát. A pályamunkák elkészítésében számítógépet nem haszn004_Jatek_Hatarokkal_MOS_SzRtálhattak a jelentkezők. Kizárólag manuális eszközzel létrehozott műveket lehetett értékelni. A beérkező alkotások túlnyomó részt ceruzarajzok és festmények voltak, valamint egy kollázs is színesítette a palettát. Ez utóbbi külön díjazott lett. A pályamunkák egyéni alkotások voltak, csupán egy esetben érkezett csoportos rajz.

A pályázatra 001_Jatek_Hatarokkal_MOS_SzRt a következő iskolák és intézmények diákjai küldték be a pályaműveket: Orosházáról a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola, Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Czina Sándor Általános Iskola, Wesley János Általános Iskola, SOS Gyermekfalu, Családok Átmeneti Otthona. Környező településről a Pusztaföldvári Általános Iskola diákjai küldték el alkotásaikat.

A két korcsoportban meghirdetett pályázat legsikeresebb műveit értékes jutalmakkal ismerték el az ünnepélyes megnyitón. Mindkét kategóriában 3-3 díjat adtak át Kultúra utalvány formájában. Az első korcsoport (16 éves korig) díjazottjai: Maglóczki Medárd – 1. helyezett, Benkő Gréta – 2. helyezett, Dankó Hajnalka – 3. helyezett, Watson Elizabeth – különdíjas lett. A második korcsoport (16-20 éves korig) díjazottjai: Lövei Zsuzsanna – 1. helyezett, Vajgel Alexandra – 2. helyezett, Szekerczés Szabina és Szabó Bettina – 3. helyezett nyert díjat.    Az orosházival párhuzamosan, Miskolcon és Szolnokon is meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkező alkotásokból az adott megyeszékhelyeken nyílt/nyílik hasonló tárlat.

Posted on 2016-05-12 in Egyéb, Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top