Dr. Antal József kapta idén a Márton József Díjat

Idén, második alkalommal ítélték oda a „MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elismerést.

 

A fenntartható mezőgazdaság szakértőjeként ismert, innovatív és környezetkímélő mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. tavaly* azzal a céllal hozta létre ezt a mértékadó díjat, hogy megtisztelje és elismerje az ágazat legjelentősebb, meghatározó szakembereit, akik példamutató munkájukkal elősegítették az agrárium fejlődését, tudományos és társadalmi fontosságának előtérbe helyezését. Az AGRO.bio alapítójának és első ügyvezetőjének emlékére létrehozott életműdíjat ez alkalommal Dr. Antal József, a gödöllői Szent István Egyetem professor emeritusa vehette át, aki többek között a Növénytermesztők zsebkönyvének (azaz „bibliájának”) szerzője.

 

Ünnepélyes keretek között másod ízben adták át 2014. június 12-én a „MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elismerést, amelyet minden évben egy olyan kiváló agrárszakember kap meg, aki a felkért szakértői zsűri véleménye alapján a legtöbbet tett a fenntartható mezőgazdaság szolgálatáért. 2014-ben a díjat Dr. Antal József professor emeritus nyerte el.

 

A fenntartható mezőgazdaság szakértője, az innovatív és környezetkímélő mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. 2013-ban azzal a céllal hozta létre ezt a mértékadó díjat, hogy az iparág azon szakembereit tisztelje meg és ismerje el, akik példamutató munkájukkal elősegítették a hazai agrárium fejlődését, tudományos és társadalmi fontosságának előtérbe helyezését.

 

Az eseményen a díjazott kiválasztásának folyamatát Dr. Oláh István, a MAG kutatás szakfolyóirat szerkesztője ismertette, aki méltatta az idei díjazottat és bemutatta a felkért szakmai zsűri többi tagját is: Dr. Árendás Tamást (MTA ATK), Dr. Árvay Gyulát (PTE TIK KTI), Dr. Bódis Lászlót (Agrofórum), Daoda Zoltánt (AGRO.bio), Dr. Gyuricza Csabát (SZIE MKK), Dr. Inczédy Pétert (Agroinform), Dr. Németh Tamást (SZIE MKK), Dr. Polgár Zsoltot (Burgonyakutatási Központ), Szépe Ferencet és Vértes Tímeát (Vidékfejlesztési Minisztérium). A díj egyik legfontosabb értéke, hogy annak odaítéléséről a mezőgazdaságot jól ismerő, kiváló hazai szakemberekből álló kör dönt, akik reprezentálják az agrárigazgatás, a mezőgazdasági felsőoktatás, kutatás-fejlesztés és szakújságírás területeit.

 

A Márton József díj a természeti erőforrások megőrzéséért elkötelezett szakemberek elismerése, egyúttal tisztelgés a társaság tíz éve elhunyt alapítója, első ügyvezetője – egy kiváló ember és kiváló szakember – emléke előtt.

 

* Az első, 2013-as Márton József díjat prof. Dr. Nagy Bálint, nyugalmazott egyetemi tanár kapta, aki Márton József jó barátja és szakmai harcostársa volt.

 

Dr. Antal Józsefnek Márton Balázs, a cég ügyvezető igazgatója adta át az édesapjáról elnevezett életműdíjat, amely egy különleges, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi, kifejezetten az alapító agrárcég felkérésére, a díjazott számára készített, „arany kalászok” motívummal ékesített díszvázája. Emellett a díjazott 100 liter – vagyis 100 hektár termőföldre elegendő – BactoFil® (baktériumtrágya) termék árának megfelelő összegben (ez évben 800 000 forintban) részesül.

 

marton_antalA 95 éves Dr. Antal József a növénytermesztéstan professzora, kutató és nyugalmazott egyetemi tanár; 1974 óta az MTA doktora. Számos rangos kormánykitüntetés tulajdonosa, 1951 óta a Magyar Agrártudományi Egyesület tagja. Tizenhárom könyv – többek között a terület bibliájának tartott Növénytermesztők zsebkönyve vagy a Növénytermesztés homokon –, több mint száz tudományos és szakmai közlemény szerzője. A „Növénytermesztéstan” című országos tankönyv szerkesztője. Kísérletei és publikációi révén jelentősen hozzájárult a hazai agrárium szemléletváltásához – elsősorban a talajtermékenység fenntartása, a zöldtrágya, a zöldugar és a vetésforgó szerepe vagy a szántóföldi növények trágyázása terén.

 

Posted on 2014-06-12 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top