Vaslady a Via ferratán

Egy király hét az Év Utazójával a királyok földjén, avagy a történelmi nevezetességeiről híres Közép-Dunántúli régió újratöltve. Via ferrata, biciklizés számtalan verzióban, profi filmes trükkök Etyeken, golfozás, ahogyan a nagymenők csinálják. Székesfehérvár, Veszprém és egy kis történelem, ahogyan kevesen ismerik.

 

articleHaladó szintre lépett Jucink a wakeboardozásban: a velencei drótköteles pályán immár a fordulással ismerkedett, a deszkán mindkét irányban állva tudni kell ugyanis siklani ahhoz, hogy valaki megkísérelhesse az ugratást. A tó déli partján nyár elején adták át a kerékpárút legújabb, 12 km hosszú szakaszát, kézenfekvő volt tehát, hogy Juci és Tomi bringóhintóval és tandemmel azonmód ki is próbálják.

 

A zsírégetés után Pákozdon a Szúnyogszigeti Halászcsárdában jutottak az utánpótláshoz. Az elhízástól nem kell tartania az Év Utazójának: a pákozdi Katonai Emlékparkban az 1848-as szabadságharcban használt kardforgatást modellező kinect játék és a Mig-21-es szimulátor tesztelésére került a sor.

 

Ha már történelem, akkor Székesfehérvár! Egykori fővárosunkban a Koronázási Ünnepi Játékokat utazónk érkezésével egyidőben rendezték meg. A nagyszabású hagyományőrző felvonuláson Juci és Tomi rövid időre át is vette az uralmat Szent László király óriásbábja felett. Hősnőnk a Rajz utcában képfestésből is kivette a részét. Európa legnagyobb mozgó történelmi képregényén László király legendáriuma jelent meg a múlt héten a Fő utcán, s este ugyanezt fénytechnika segítségével varázsolták a falakra. A fehérvári Szárcsa Csárdának nemcsak a neve hangzik jól, ízletes, könnyű vacsorával is várták a betérő éhes csapatot.

 

A királyok városa után természetesen a Királynék Városában is járt Juci: a másnapi program ugyanis Veszprémből indult. Rövid városnézés után ismét az adrenalinszintet feltornázó program következett. Az eplényi Bringarénában mindenki megtalálja a felkészültségének leginkább megfelelő pályát. Sík terepre persze senki ne számítson. Juci a családoknak szánt Panoráma pályáról írta: „Igazi göröngyös, élménydús hegyi terep. Nem bicikliztem még ilyen tempóban hegyvidéken, de ez valami brutális!”

 

A vadon más meglepetést is rejt: a közelben található a Pannon Csillagda. Kilométereken át a szűz természet veszi körül a látogatóközpontot, amely idén Az év ökoturisztikai létesítménye címet is elnyerte. A digitális kütyükről sem kell lemondani: a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, valamint a csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások, és 3D mozi segítségével kukkanthatunk bele a távoli csillagok és a világegyetem misztikus világába. Az Év Utazójának a hely szelleméhez illően szkafandert kellett öltenie, majd ebben a felszerelésben próbált cérnát befűzni, kevés sikerrel.

 

Jucink a héten is bizonyította, hogy méltán nyerte el az Év Utazója állást. Az Alföld szülötte ugyanis zerge módjára haladt a sziklafalon via ferratázás közben. A sziklamászás legegyszerűbb válfajának tekinthetjük a vasalt utakat (via ferrata, klettersteig), amelyek lényege, hogy az útvonal mentén egy drótkötél van rögzítve a sziklára. A tavaly ősszel átadott cseszneki via ferrata ugyan „csak” 120 méter magasságba vezet, de ennek megmászása is jó fizikai állóképességet igényel, s a tériszony leküzdése elengedhetetlen része az ilyen túráknak. A mi Vasladynk ezt a próbát is teljesítette!

 

A sok izgalom után zárásként egy csendesebb nap következett: Juci golfozni tanult a tatai Old Lake Golf Centrumban, a drive, azaz nagy ütés alapjait sajátította el. Majkon az érdekes nevű kamalduli remeteségben várta őt egy darabka ismeretlen történelem: némasági fogadalmat tett szerzetesek éltek itt. Magyarországon a XVII. században telepedtek le a kamalduliak, akik a bencés szerzetesekéhez hasonló szigorú, dolgos életüket gyakorlatilag némaságban töltötték. A külvilágtól és egymástól is elszigetelt életmódot élő barátok igényeinek megfelelően épült sajátos épületegyüttesben bárki kipróbálhatja a remeték életét, hiszen a cellaházak újból lakhatók. Utazónkat nem tettük ki ennek, visszarepítettük a jelenbe: Tomi moziba vitte Jucit. Nem is akárhová. Etyekwoodban a Pokolfajzat (Hellboy) című film kulisszái között sétáltak, majd a filmkészítés varázslatos világába betekintve próbálták végig a filmes képi- és hangtrükköket.

 

Az ínyencek figyelmébe ajánljuk a térség további, Juci által tesztelt gasztrofellegvárait: igen jó kemencés ételekre lelhetünk a zirci Szarvaskút Kemencés Étteremben, változatos, ízletes ételek várnak mindenkit Tatán a Platán Restaurant & Caféban, Etyeken pedig a Rókusfalvy Fogadóban.

 

Juci ezen a héten a Dél-Alföldön kalandozik. Tartson Ön is az Év Utazójával!

 

Friss összeállítás a Travelo, az Index és az Indavideo oldalain, részletes beszámolók itt: http://evutazoja.hu A kulisszatitkokért, a legfrissebb pillanatképekért keresse az Év Utazóját a Facebook-on, Instagramon és a Foursquare-en!

 

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 

Posted on 2014-08-28 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top