Tisza-tavi fenevadak, avagy csajos hét a tündérrózsák birodalmában

Az Év Utazójának alighanem uszonya nő, ha így folytatja: az elmúlt hét is bővelkedett a hősnőnk szívének oly kedves vízi élményekben. Flyboard, parasailing, GPS-kenutúra, kétéltű mocsárjáró szerepelt a múlt heti programban.

 

articleUszonyosokban egyébként sincs hiány Magyarország legnagyobb mesterséges tavában. Vágótok, sőregtok, viza, balin… Akad-e aki e szavakat nem ismeri? Milyen is egy csajos program, amelyet az Év Utazójának szerveztek? Mi az a pergetés? A videóból kiderül: http://itthonatiszatonal.blog.hu/2014/08/13/ev_utazoja_video_tisza_to

 

Friss összeállítás a Travelo, az Index és az Indavideo oldalain, részletes beszámolók itt: www.evutazoja.hu. A kulisszatitkokért, a legfrissebb pillanatképekért, s mindazért, ami a filmből kimaradt, keresse az Év Utazóját a Facebook-on, Instagramon és a Foursquare-en!

 

A női fölény jegyében zajlott a múlt hét az Év Utazója csapatában, Jucihoz ugyanis Zsigó Fanni, a pályázat másik döntőse is csatlakozott. Azért ne várjunk pillekönnyű hölgyprogramokat! Abádszalókon ugyanis átvitt értelemben és szó szerint is rögtön mélyvízbe dobták a lányokat.

 

A Tisza-tó egyetlen flyboard és parasailing paradicsomában, az abádszalóki strandon mindkét extrém vízi sportágban tesztelte magát Juci és Fanni. A tengerparti jeleneteket idéző vízi ejtőernyőzés és az állóképességet igencsak próbára tevő flyboard-ozás után következett a jól megérdemelt lazítás a Csapcse Beach-en, ahol koktélokkal öblíthették le az izgalmakat. A helyhez kapcsolódó további érdekesség a közeli Butik Design Rooms apartman, amelynek hat tematikus szobája a Tisza-tó világát jellemző hat elem – Tűz, Víz, Jég, Tölgy, Madár, Csónak – segítségével adja vissza a régió hangulatát. A pihenés után hőseink Kisköréig tekertek a gátkoronán, ahol csónakba szállva sikeres zsilipelést hajtottak végre. Sarudra eljutva némi önálló kalandozás következett a tavon, amikor is GPS-segítségével a kis csapat önállóan járta be a kijelölt vízi útvonalat. Aki sokallja az adrenalint, annak kedvéért azt is eláruljuk, hogy ezen a településen található a Tisza-tó legcsendesebb, családbarát strandja is.

 

A következő nap a Tisza-tavi Ökocentrumban kezdődött. Szokatlan formájú vágó- és sőregtokok, valamint hatalmas vizák is úszkálnak Európa legnagyobb édesvízi akváriumában, de ez csak egyike a négy szinten található poroszlói attrakcióknak. Kiderült, hogy Juci és a vidrák között nem köttetik életre szóló barátság: a kalandos vidraetetés közben ugyanis megpróbálták őt fenéken harapni. Megszeppent hősnőnk Fanni és Tomi társaságában kétéltű járműre pattant, és az Ökocentrumot körülvevő mocsárvilág felfedezésére indult. A „csajos elfoglaltságok” között annyit azért érdemes megemlíteni, hogy Juci és Fanni fazekasságban és bőrművességben is jeleskedett a tiszafüredi kézműves alkotóházban.

 

Videó: http://itthonatiszatonal.blog.hu/2014/08/12/ez_itt_a_jo_boros_video

 

A nap második felében a túloldalon, Tiszafüreden naplemente-túrára invitálták a lányokat, ám romantikus neve ellenére ez sem kizárólag a lenyugvó nap fényében ragyogó folyóról szól. Ezen a túrán ugyanis a pergetéses horgászat alapjait sajátították el. A különleges izgalmakkal járó műcsalis rablóhal-horgászat a művelőjét és a felszerelést is komoly kihívások elé állítja. Ezt Fanni is megtapasztalta, aki a kezdők szerencséjével egy méretes balint akasztott horogra. Ha valaki szívesen követné példáját, akár turistajegyet is válthat a Tisza-tónál, hogy tehessen egy próbát. Ha valaki hiányolta volna a romantikát ebből a részből, annak azért eláruljuk: a Tisza Balneum Hotel külső medencéjét a világ legszebbjei között jegyzik: esténként, a háttérben a Tiszával igen különleges látvány, amit itt éjszakázva Juci is megcsodált.

 

Ha már a tó uszonyos lakóit emlegettük, érdemes kitérni arra is, hogy a régió gasztronómiájában is jelentős szerepet kap a hal. Halgyros, halkolbász, vagy harcsapaprikás? Juci mindent kipróbált az extrémtől a hagyományosig. Mindkét véglet kedvelői megtalálják számításukat a Hello Hal halbüfében vagy az Abádszalóki Lila Akác kisvendéglőben. Az év utazója tesztelte a Fehér Amúr Halászcsárdát Poroszlón, valamint a tiszafüredi Panoráma Éttermet is.

 

Ismétlés a tudás anyja? Juci megtanulta már, hogy mi az a canopy, de nem tudhatta, hogy az élmény fokozható: a Kalóz Kalandszigeten igen hosszú egybefüggő drótkötélpályán tették próbára utazónk idegrendszerét, aki már rutinosan siklott tova, miközben rögzítette is a lecsúszást.

 

Mindezek mellett érdemes tudni, hogy a Tisza-tavi gátkoronán, illetve a településeken át haladó kerékpárúton a tó teljesen körbekerékpározható: széles aszfaltúton sík terepen akár 100 km-t meghaladó utat is megtehetünk. A túrázni vágyók ne szalasszák el a Tiszavirág Ártéri Sétautat sem Tiszaörvénynél!

 

Juci ezen a héten Észak-Magyarországon kalandozik. Tartson Ön is az Év Utazójával!

 

Extrém programajánlókért, s minden más kikapcsolódási tippért keresse a www.itthon.hu oldalt!

 

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 

Posted on 2014-08-14 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top