Telt ház és vastaps fogadta a Red Bull Pilvaker előadást

suveg_aron_proba_szervet

 

Budapest, 2014. március 15. – Telt ház, 1848 néző előtt mutatták be szombaton este a Red Bull Pilvaker – A szavak forradalma című darabot az Erkel Színházban. A formabontó ’48-as megemlékezést az M2 élőben, a Petőfi Rádió pedig felvételről közvetítette. Szente Vajk rendezésében rapperek, az underground zenei élet alakjai, színészek és egy stand-up humorista segítségével, színházi előadás keretei között idézték meg a márciusi ifjak szellemiségét. Idén olyan nevek is csatlakoztak a korábbi művészek sorához, mint például Szervét Tibor, Földes Eszter és Trecskó Zsófia színművészek, Sena, az Irie Maffia énekesnője és Kiss Ádám humorista.

 

A Red Bull Pilvaker nem titkolt célja, hogy a XXI. század nyelvén, népszerű művészek tolmácsolásában vigye közelebb a forradalmi költők verseit, gondolatait a fiatalokhoz. Megszólalt többek között a színpadon a Nemzeti Dal, a Walesi bárdok, a Füstbement terv és Szabadság, szerelem – mind a rap és a mai kor hangján. Az „ej mi a kőből” talán „hé, mi a szitu” lett a 166 év alatt, a forradalom üzenete és eszmeisége azonban mit sem változott.

 

Két évvel ezelőtt slam-poetry (szabadköltészet) és rap versenyként indult útjára a Red Bull Pilvaker, amely mára színházi előadássá nőtte ki magát. A koncepció egyik lényeges eleme, hogy a magyar történelem olyan háttértörténeteit, érdekességeit is bemutassa, amelyek kevésbé ismertek, ám izgalmasak lehetnek a nagyközönség számára. Megismerhettük például Kossuth Laura, vagy Szendrey Júlia történetét.

 

marksomay_red_bull_pilvaker

 

„Inspirálta a szereplőket a közel kétezer néző jelenléte, összeállt a darab és jobban szóltak a dalok, mint bármikor a próbákon. Jó érzés volt baseball sapkás fiatalokat látni az Erkel Színház nézői között, hiszek abban, hogy a kultúrának ebbe az irányba kell nyitnia. Ugyanezen fiatalok talán legközelebb is eljönnek, miért is ne, akár egy operára” – nyilatkozta Szente Vajk színész-rendező, aki a színpadra vitte a produkciót.

 

„Megtisztelő, hogy itt lehettem, egy ilyen nemes ügy mellé szívesen áll az ember: Wolfie-ba, Senába és Kiss Ádámba csomagolva a történelemóra talán könnyebben fogyasztható a fiatalok számára” – mondta az előadás után Kiss Ádám. „Sokan megkérdezhetik – magam is ezt tettem -, hogy mit keres itt egy humorista. Tartanom kellett a tiszteletet a téma iránt, ugyanakkor humorizálni is, komoly kihívás volt” – tette hozzá Kiss Ádám, akinek soraiból az is kiderült, hogy Petőfi korában hogyan viccelődne egy stand-upos, illetve miként viselkedne a költő, ha ma élne.

 

A Red Bull Pilvakerben idén szerepelt Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Fluor Tomi, Snow, Sub Bass Monster, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi és a Random Trip zenészei.

 

Fotókredit: Somay Márk, Süveg Áron

 

Posted on 2014-03-18 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top