Neves zeneszerzővel indít műfajtörténeti sorozatot a Müpa

MusicOnStage címmel mutatkozik be a Müpa új ismeretterjesztő sorozata, amely autentikus környezetben, a Fesztivál Színházban avat be a zenés színpadi műfajok történetébe.

 

A témát kiválóan ismerő Erkel-díjas zeneszerző és operarendező, Selmeczi György december 6-tól kezdve négy előadáson vezet be a törzsi rítusoktól egészen az amerikai zenés színházig terjedő, jelentős szellemtörténeti anyagba.

Mi is a zenés színház: az anyák napi köszöntő az óvodában. Mikor a törzsfőnök a harcosok táncának gyűrűjében esőért, termékenységért kiált az égre. Pierrot, a szomorú bohóc holdbéli éneke is zenés színház. És Plácido Domingo is zenés színházat játszik Radames vagy Lohengrin jelmezében. A napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbb műfaj számos művésszfe-harmadeves-zenes-szinesz-szakos-hallgatoi-c-ujhegyi-evazeti ág szimbiózisa, hiszen a szöveg, a dallam, a ritmus, a mozgás és a látvány egysége alakítja ki azt a képet, amelyet a közönség katarzisként dolgoz fel. A sorozat előadói a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályának tehetséges növendékei, akik maguk alakítják-énekelik a négy részes sorozat változatos szerepeit: a 12. századi szerzetesek kórusát éppúgy, mint a romantikus operák hőseit, vagy a Broadway-musicalek szereplőit.

Az első rész a zenés színház kezdeti formáit – a rítust és szertartást – veszi sorra, hiszen ezek lényegi elemei mindig színházi természetűek. Aztán pedig az európai előadóművészet gyökereit kutatják: hogyan teremti meg a magára eszmélő ember a zene, a költészet, a tánc, a látvány egységét, hogyan vezérli mindezt a szellem és az érzelmek legfőbb mozgatója, a játék. A zenés színház kalandos története a történelem előtti időben kezdődik, és az első előadás témája a reneszánsz művészet koráig tart, aminek természetesen folytatása következik.

  1. december 6., 10:30 (iskolai csoportoknak); 18:00

A zenés színpad világa I. – A törzsi rítusoktól a reneszánszig

Fesztivál Színház

https://www.mupa.hu/program/a-zenes-szinpad-vilaga-i-a-torzsi-ritusoktol-a-reneszanszig-2016-12-06_10-30-fesztivalszinhaz

https://www.mupa.hu/program/a-zenes-szinpad-vilaga-i-a-torzsi-ritusoktol-a-reneszanszig-2016-12-06_18-00-fesztivalszinhaz

Az előadáshoz készült felkészítő anyag:

https://www.mupa.hu/music-on-stage

Posted on 2016-12-01 in Itthon, Művelődés

Share the Story

About the Author

Back to Top