Még több szakmaiság a 23. Budavári Borfesztivál programjaiban!

9914952025_cf7cce7e0a_k

 

Mennyire értünk a borokhoz? Lehet valaki végzett szőlész-borász, vagy önképző bor-fanatikus, sőt, még teljesen kezdő borkedvelő is. Az idei Budavári Borfesztiválon mindenki talál tudásának, érdeklődésnek megfelelő szakmai programot.

 

Szeptember 8-án és 9-én a Boregyetem tanulhatunk új dolgokat az egészség és a bor kapcsolatáról, illetve Olaszország borászatáról, természetesen kóstolókkal egybekötve. A Borfesztivál első két napján, 10-én és 11-én borpárok bemutatásával, kóstoltatásával számos érdekességet mutatnak meg borászaink. A Borfesztivál öt napján azoknak is segítséget nyújt a Borfesztivál, akik a hungarikum fajták között szeretnének eligazodni.

 

Boregyetem, szeptember 8-9.

MOM Kulturális Központ

 

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a Borfesztivált megelőző napokon, vagyis szeptember 8-án és 9-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Az első nap témája: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus – divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok. Második nap bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, Olaszország. Kevés olyan változatosságot produkáló bortermelő ország van, mint a világ legnagyobb borexportőre. Közel ezer helyi szőlőfajta, számos világfajta, számtalan mikroklíma, talajtípus és művelési mód eredménye az olasz borvidékek kínálta sokszínűség. Észak nagyágyúitól, mint a Brunello és a Barolo, a feltörekvő dél új sztárjaiig, mint a Primitivo, vagy a Nero d’Avola, hazai borszakértők és olasz borászok segítségével járjuk be az olasz csizmát.

 

A 23. Budavári Borfesztivál keretében megrendezésre kerülő Boregyetem különlegességeként említhető, hogy idén negyedik alkalommal egy két órás, borkóstolással egybekötött előadással várja a fogyatékkal élőket. Az előadás alkalmával a szakszerű borkóstolás és borfogyasztás alapjaival ismerkedhetnek meg közelebbről a vendégek. Az előző években vakokat és gyengén látókat, siketeket és nagyot hallókat valamint kerekesszékeseket látott vendégül a Boregyetem. Az idei évben a Borfesztivál tematikájához kapcsolódva olyan kerekesszékes érdeklődőket várunk, akik aktívan sportolnak vagy korábban – mielőtt kerekesszékbe kerültek – rendszeresen sportoltak. Az előadás előzetes regisztráció alapján ingyenes, mely után a résztvevőknek alkalma nyílik egy baráti, önfeledt ismerkedésre egy kellemes falatozás keretében. Vendégeink vehetik először kézbe és olvashatják Herczeg Ágnes – Pánczél Andrea: Borról neked című új könyvét.

 

http://aborfesztival.hu/boregyetem_6

 

Szakmai programok a Borfesztiválon, szeptember 10-14.

Budai Vár

 

Pár Borpár – Szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig.

 

A Budavári Borfesztivál kiemelkedő értéke az egyedülálló helyszínre kilátogató, borkedvelő közönség szakmai érdeklődése és igényessége, amit a kiállító borászatok szakemberei személyes jelenlétével és választékuk sokszínűségével hálálnak meg.

 

Az elmúlt évek egyértelmű tapasztalata, hogy az elmélyült szakmai beszélgetések, „közös borkóstolások” a Borfesztivál első két napján, a kora esti órákig jönnek létre. Ezt az időszakot szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is.

 

A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. Egyfajta „tesztkóstolás” lesz ez a hozzáértő közönség számára. A szakmai délutánokra érkező látogatók a Borfesztivál belépőjegy mellé kapják meg a végleges borsort tartalmazó kiadványt.

 

Néhány példa borpárokra, melyeknek két tagját összehasonlítva kóstolhatják az érdeklődők:

– ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve

– egy szőlőfajta két bora két különböző dűlőről

– egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről

– egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat még hordóban érlelődő „testvére”

– egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral

– egy fehér vagy rosé bor és a belőlük készült gyöngyöző bor

– rosé és fehér bor (blanc de noir) ugyanabból a Pinot noir-ból (vagy más kékszőlőből)

– egy fajta, egy területről, de két nagyon eltérő évjáratból (pl. egy száraz, könnyű bor, és egy túlérett szőlőből készült bor)

– természetesen édes borkülönlegesség „csak” töppedt szőlőből és botrytizálódott szőlőből

… és a sor szabadon és kreatívan folytatható a borászatok elképzelései szerint.

 

A kiállítók a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

 

Íme néhány konkrét borpár kedvcsinálónak, melyeket a kiállító borászok standjainál a borkedvelő közönség megkóstolhat:

 

Linbrunn Pincészet: Kékfrankos 2012 – Kékfrankos 2013 (nagyobb termésátlagú ültetvény – hozamkorlátozott ültetvény)

 

Bujdosó Szőlőbirtok: Torony 2013 Olasz rizling – Cirkáló 2013 Olasz rizling (acéltartály – hordós érlelés)

 

http://aborfesztival.hu/parborpar_204

 

Magyarország ízei – Taste of Hungary! Fedezze fel Magyarország ízeit a Borfesztiválon! Hazánk legnagyobb borszakmai rendezvénye az idei évben először egy különleges programmal szeretné felhívni a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, helyi szőlőfajtáink sajátosságaira, és elsősorban – de nem kizárólag – külföldi látogatóinkat bevezetni a magyar borok szépségeibe. A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban szeretne a Borfesztivál támpontokat adni. Tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást. Cél, hogy minél több magyar szőlőfajtából készített bort és egyéb más, Magyarországra jellemző borkülönlegességet tudjanak megkóstolni a borkedvelők a fesztivál ideje alatt.

 

A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem lehetséges, ezért minőségi válogatást alkalmazva, az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatja be a Borfesztivál kóstolási útvonalain.

 

http://aborfesztival.hu/magyarorszagizei_203

 

Posted on 2014-08-29 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top