Kortárs írók a Müpában – Péterfy Gergely, Zalán Tibor és Kertész Imre a Literárium új évadában

Péterfy Gergely

Az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikerének, a Kitömött barbár szerzőjének estjével folytatódik október 5-én a Literárium a Müpában. A sorozat az új évadban is a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szerzőit mutatja be: Péterfy Gergely mellett Zalán Tibor és Kertész Imre lesznek az irodalmi estek főszereplői. Október 26-án pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka a fiatalon elhunyt, kiemelkedő tehetségű vajdasági költőnek, Sziveri Jánosnak állít emléket.

 

A Literárium-sorozat 2012 januárja óta az élő irodalom legizgalmasabb, legnevesebb íróinak, költőinek meghívása, a legfontosabb életművek felvillantása révén az irodalmi est Magyarországon eddig ismeretlen, új formájának létrehozását célozza meg. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, színművészek közreműködésével létrejövő estek új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket. Az eltelt közel négy év sikere bizonyítja, hogy a Müpában visszavonhatatlanul otthonra talált az irodalom. Szerepelt már itt többek között Esterházy Péter, Kányádi Sándor, Nádas Péter, Spiró György, Borbély Szilárd, Parti Nagy Lajos, Krasznahorkai László, vagy a határokon túli magyar irodalom olyan kiválósága, mint Tolnai Ottó és Kovács András Ferenc.

Az új évad első estje október 5-én Péterfy Gergely irodalmi műhelyébe enged betekintést. Az elmúlt év a magyar irodalomban mondhatni, róla szólt. Tíz éven keresztül írt Kitömött barbár című könyve számtalan díjat kapott, köztük a szakma legjelentősebb magánalapítású elismerésének számító Aegon-díjat is. A mű kapcsán kiderül, miért is tömték ki Kazinczy Ferenc barátját, Angelo Solimant, de bepillanthatunk a lebilincselő és fölöttébb fordulatos történet megírásának egyéb részleteibe is. Péterfy vendége felsége, az íróként tavaly debütált Péterfy-Novák Éva lesz. Az elhangzó műveket a szerző mellett Radnay Csilla tolmácsolja, a zenei kontextus megteremtéséről pedig Gryllus Samu és Márkos Albert gondoskodik.

Az egyik legjobb határon túli magyar társulat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása október 26-án az alig harmincöt évesen elhunyt vajdasági költő, Sziveri János alakját idézi meg. Bábel című oratorikus művére épülő darab, Az ember komédiája felidézi mindazt, amin Sziveri keresztülment: üldöztetést, menekülést, betegséget, fájdalmat, halált. Az előadást Bakos Árpád egyszerre fenséges és mélyvilági zenéje, valamint a színészek pózok és manírok nélküli játéka teszi megrázóan hitelessé.

A nyolcvanas évek elejétől kikerülhetetlen alakja a magyar irodalomnak Zalán Tibor, aki első nyomtatásban megjelent versétől kezdve saját útját járja a kortárs irodalom változó trendjeitől, futó divatjaitól függetlenül. November 16-án tehát egy igazi öntörvényű, autonóm művészi pálya, egy váltásokban gazdag, elsőrangú költői életmű műhelytitkai tárulnak majd fel, miközben – sok más egyéb mellett – az is kiderül, hogy az avantgárd csillapíthatatlan újító lendülete mögött érzelmes szív lapul.

December 14-én először köszönthetünk Nobel-díjas írót a Fesztivál Színházban. A Müpa számára óriási megtiszteltetés, hogy Kertész Imre nem titkolt betegsége ellenére elfogadta a meghívást és vállalta a nyilvános szereplést. Egy világhírű magyar író várja tehát tisztelőit, olvasóit: mindenkit, aki hallani szeretné e lebilincselő személyiség szavait, gondolatait, regényrészleteit.

 

További információ: https://www.mupa.hu/programok/literarium

 

 A sorozat előadásai:

 

Péterfy Gergely-est 2015. október 5. 20:00 Üvegterem

Közreműködők: Radnay Csilla – színművész, Gryllus Samu – zeneművész, Márkos Albert – zeneművész, Jánossy Lajos – műsorvezető-házigazda

Alkotók: Keresztury Tibor – sorozatszerkesztő, Balog József – rendező

https://www.mupa.hu/program/peterfy-gergely-est-2015-10-05_20-00-uvegterem

 

Zalán Tibor-est 2015. november 16. 20:00 Üvegterem

Közreműködők: Lakatos Mónika & Rostás Mihály ”Mazsi” Duó, Jánossy Lajos – műsorvezető-házigazda

Alkotók: Keresztury Tibor – sorozatszerkesztő, Balog József – rendező

https://www.mupa.hu/program/zalan-tibor-est-2015-11-16_20-00-uvegterem

 

Kertész Imre-est 2015. december 14. 19:00 Fesztivál Színház

Közreműködik: Veiszer Alinda – műsorvezető-háziasszony

Alkotók: Keresztury Tibor – sorozatszerkesztő, Czakó Zsolt – háttérvetítés, Novák Eszter – rendező

https://www.mupa.hu/program/kertesz-imre-est-2015-12-14_19-00-fesztivalszinhaz

Literárium Extra

Sziveri János: Az ember komédiája  

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka

2015. október 26. 19:00 Fesztivál Színház

Szereplők: Béres Márta, Crnkovity Gabriella, Kiss Anikó, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán

Alkotók: Keresztury Tibor – sorozatszerkesztő, Táborosi Margaréta – rendező-koreográfus, Góli Kornélia –     dramaturg, Polgár Péter – látványterv, Bakos Árpád – zene

https://www.mupa.hu/program/sziveri-janos-az-ember-komediaja-2015-10-26_19-00-fesztivalszinhaz

Posted on 2015-09-28 in Média

Share the Story

About the Author

Back to Top