Korszakváltás a pszichológiában!

2014. január 15., Budapest – A mai nappal Netterápia néven indította el internetes szolgáltatását az azonos nevű online magánrendelő. Nyugat-Európában minden 100 emberből legalább 10, USA-ban pedig minden 100 emberből legalább 30 megy pszichológushoz élete során legalább egyszer. Magyarországon ez az arány jóval rosszabb képet mutat, mert évente körülbelül csak 200 ezer ember fordul meg valamelyik pszichológus rendelőjében. Az innovatív formájú pszichoterápiát és pszichológiai tanácsadást, épp ennek okán hozták létre az alapítók. Kiemelt céljuknak tekintik, hogy segítsék azokat, akik az eddig őket körülvevő feltételezett vagy tényleges társadalmi elvárások miatt vagy életkörülményeik (pl. külföldön élő magyarok, határon túli magyarok, mozgáskorlátozottak, stb.) következtében nem szánták rá magukat a tényleges cselekvésre, saját egészségük érdekében. A hazánkban egyedülálló, intézményi rendszerben működő, korszakváltó megoldás a pszichológiában szakképzett pszichológusi „team”-je szupervízori irányítás mellett kezdi meg működését, amely világszínvonalú, tökéletes adatbiztonságot nyújtó, közel 100 millió forint értékű, kiváló hang- és képminőségű telepresence – Cisco videokonferencia – rendszeren keresztül áll rendelkezésre. A Netterápia tervei szerint az év végét már 6-10 szupervízor által mentorált 50 pszichológussal és több száz sikeres terápiával zárja.

 

A mai napon megkezdi működését egy olyan – egyfajta társadalmi szerepvállalásként is értelmezhető – társadalmunkat segítő és kiegyensúlyozottabbá tévő egyedülálló online magánrendelő, amely intézményi rendszerben működő, szupervízor által felügyelt és mentorált, különböző szakterületeken szakképzett pszichológusok csapatából áll. A Netterápia néven induló szolgáltatás korszakváltást jelent a pszichológiában, hiszen az első olyan interneten elérhető terápiás lehetőség hazánkban, amely intézményi keretekben működve világszínvonalú, tökéletes adatbiztonságú, HD kép- és DVD hangminőségű, a világ egyik legnagyobb technológiai gyártójának videokonferencia/telepresence rendszerén keresztül áll rendelkezésre potenciális kliensei számára a Kensai Kft. technikai hátterére és tudására támaszkodva. Az alapítók legfőbb célkitűzése a Netterápia életre hívásakor az volt, hogy minőségi, diszkrét és szinte mindenki által elérhető pszichológiai segítséget juttassanak el azokhoz is, akiknek az eddigiekben – a földrajzi távolságok, a lehetőségek hiánya, életritmusukkal összefüggésben az idő hiánya, az infrastruktúra hiánya vagy az elérhető megfelelő képesítésű szakember hiánya miatt – nem volt lehetőségük a lelki gyógyulásra, illetve a mozgásukban korlátozottak számára is könnyebben elérhetővé váljon a pszichológiai segítség. A netterápia folyamán a pszichológusi team a kompetencia határokat maximálisan szem előtt tartva, széleskörű együttműködésre törekszik a kliensek lakhelyéhez legközelebb eső pszichológus és pszichiáter kollégákkal.

 

Nyugat-Európában minden 100 emberből legalább 10, az USA-ban pedig minden 100 emberből legalább 30 megy pszichológushoz élete során legalább egyszer. Hazánkban ez az arány sokkal kevesebb, hiszen évente körülbelül csak 200 ezer ember fordul meg valamelyik pszichológus rendelőjében, ők átlagosan 10 alkalommal. Míg Magyarországon inkább a rövid távú pszichológiai kezelések, addig tőlünk nyugatabbra a hosszabb távúak az inkább elterjedtek.

 

„A Netterápia által nyújtott szakpszichológiai szolgáltatás minél szélesebb körben való elterjesztésének következtében, hatékonyan hozzájárulhatunk a magyar társadalom többségében még mindig konzervatív, elutasító szemléletnek megváltoztatásához a pszichoterápiát igénylő és azt igénybevevő embertársaikkal szemben. Ezáltal nagyban elősegíthetjük a pszichológiai segítségre szoruló emberek belső gátjainak könnyebb levetkőzését a segítségkérés első lépésének megtételéhez és a teljes pszichológus társadalom könnyebb, megbecsültebb és hatékonyabb munkáját segíthetjük.” – mondta Gaál Zoltán, a Netterápia tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a Netterápia előnyei közé sorolható a maximális diszkréció, a szakterületenkénti pszichológus választás, nem merül fel utazási többletköltség a kliens részére, az időtakarékosság, a kliens a saját, megszokott környezetében tud részt venni az üléseken, a maximális adatbiztonság, az intézményi keretek és, hogy a szakértő kollégáik állandó szupervízori felügyelettel „team” munkában látják el pszichológusi feladataikat. Nyolc szakterületen állnak rendelkezésre: szexuálterápia, párterápia, felnőttkori és ifjúsági problémák, sportpszichológia, családterápia, csoportterápia és szülői tanácsadás.

 

„A Netterápia alapítóival együtt olyan megoldást dolgoztunk ki ennek a tanácsadói hálózatnak a felépítésére és támogatására, amely forradalmasítja a személyes tanácsadást a pszichológiában. Ennek eredményeként a Netterápia rövid időn belül a legsikeresebb otthoni telemedicinás- és tanácsadói megoldás lesz Magyarországon, sőt közép-európai szinten”– vélekedett Cserényi András, a professzionális üzleti kommunikációs megoldásokat felsoroltató vállalat, a Kensai Kft. tulajdonos ügyvezetője.

 

Fontos kiemelendő sarokpont, hogy ugyanezen alkalmazott technológia jelen állása szerint a személyes adatok biztonsága tökéletesen szavatolt a teljes kommunikáció alatt, mert ez a kommunikációs folyamat igen nehezen, vagy egyáltalán nem visszafejthető, ezért használnak különböző országok kormányzatai ugyanezen szabványokon alapuló standard megoldásokat belső, illetve külső kommunikációra egyaránt. A videokonferencia, vagy mostanában közkeletű nevén a telepresence, régóta bevált gyakorlat a nyugat-európai orvosok körében, mint távdiagnosztikai eszköz. Az észak-európai országokban 15 éve használnak telemedicinás eszközöket távgyógyászatra, távkonzíliumra, távműtétre vagy távoli vizsgálatok lokális segédlettel való elvégzésére.

 

Az év végét a Netterápia a tervei szerint 6-10 szupervízor által mentorált 50 pszichológussal és több száz sikeres terápiával szeretné zárni.

 

logo

 

Posted on 2014-01-16 in IT, Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top