Fuss együtt a legendákkal!

kovacs_koko_istvan

 

Olimpikon vízilabdázónk Gergely István és olimpiai és világbajnok ökölvívónk Kovács „Kokó” István együtt futnak a tömeggel az Európa-napon. A profi és amatőr indulók a főváros emblematikus épületeit érintve teljesítik majd a 10 km-es távot az európai parlamenti választásokat megelőző futáson, ezzel ünnepelve 10 éves európai uniós tagságunkat.

 

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának kerek évfordulója alkalmából látványos futást szerveznek Budapest belvárosában és a Duna-parton, ahol bárki kipróbálhatja magát. Az indulók május 11-én együtt küzdhetik le a távot olyan sportlegendákkal mint Kovács István és Gergely István. A fiúk számára az egészséges életmód hírnökeként nem volt kérdés, hogy csatlakozzanak-e a rendezvényhez. Kovács István tapasztalt indulónak számít, hiszen nevezett már hegyi, terep- és városi futóversenyre is.

 

„Autóval robogva nem biztos, hogy szétnéz az ember és észleli, milyen szép helyek mellett suhan el. Amikor Budapesten futok – amire remek alkalom lehet egy ilyen esemény – mindig rácsodálkozom, milyen gyönyörű részei vannak a városnak. Ilyenkor az évek alatt megváltozott környezetre is jobban felfigyelek: a sok fejlesztés és támogatás lehetővé teszi, hogy Budapest évről évre szebb arcát mutassa meg, amit gyakran külföldi barátaim is megjegyeznek” – kezdte Kokó, akinek az egyik legnagyobb futáshoz köthető sikere a Budapest összes hídját érintő 32 km-es hídfutás.

 

Bár a víz és a szárazföld nagyon eltérő közeg, Gergely István szívesen húz futócipőt.

 

gergely_istvan“Régen kosaraztam, és akkor a mindennapjaim része volt a futás is. Utána sokáig hanyagoltam, de ma már ismét előszeretettel választom ezt a sportágat, heti 10-15 km-t is megteszek – vette át a szót Gergely István, aki a sportok mellett Budapest szerelmese is. “Számomra Budapest a világ legszebb városa, bár Szlovákiában születtem, már 12 éve itt élek. Személyes emlékeim kötődnek például a Rudas Fürdőhöz, ahová hetente járunk. Komoly története és hihetetlen hangulata van. Ami szintén büszkévé tesz, az a Várkert magával ragadó épülete, nagyon örülök, hogy felújították” – tette hozzá olimpikon vízilabdázónk.

 

Az egész napon át tartó, ingyenes Európa-napi fesztiválnak az Erzsébet tér ad otthont, a családi programokra, koncertekre bárki ellátogathat. A napot indító 10 km-es futást váltóban is lehet teljesíteni, így ebben az esetben 5-5 km-t kell leküzdenie a vállalkozó kedvűeknek. Vidám hangulatban, gyönyörű, uniós támogatásokból felújított helyszínek mellett vezet az út a cél felé. A 10 éves évfordulót ünneplő versenyzők – ha még van erejük – többek között gyönyörködhetnek a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Rudas és Lukács Fürdő vagy éppen a Margit híd látványában is.

 

A távot sikeresen teljesítők Magyarország tíz éves EU-s tagságát szimbolizáló érmét kapnak. A futáson való részvétel szintén ingyenes, de regisztrálni kell rá, amit a versenyszervező weboldalán lehet megtenni. Az Európa-nap mellett május 1-től 16-ig országszerte, 18 településen további uniós programokat rendeznek. A futóverseny és a rendezvény célja az is, hogy felhívja a figyelmet a május 25-i európai parlamenti választásokra.

 

A versenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökség megbízásából a Bécs-Pozsony-Budapest futásokat is szervező B-B Ultramaraton Kft. rendezi meg. Az esemény további együttműködő partnerei az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium.

 

10 ev

 

Posted on 2014-05-05 in Itthon, Sport

Share the Story

About the Author

Back to Top