Elavuló hőszigetelés

A jövőre életbe lépő új épületenergetikai szabályozás 14-16 cm vastagságú falszigetelést fog előírni – állítja Kruchina Sándor, az építészeti hőszigetelésben meghatározó Austrotherm Kft. szakértője.

 

Húsz évvel ezelőtt 4-5 cm vastag hőszigetelést tettek a falakra. A hőszigetelő anyag ugyan még kiváló állapotban van a mai napig a falakon, de ez a vastagság azonban már nem elégséges. A várható szigorításoknak még nincs végük: hat év múlva már csak közel nulla káros-anyag kibocsátású épületeket lehet majd építeni. Ez azt jelenti, hogy még körültekintőbben kell megtervezni a házak energiafogyasztását. Ha valaki húsz éve 12 centi vastagon szigetelt, annak még nem kell hozzányúlni az épületéhez. Ez azt is jelenti, hogy a 12 centiméteres szigeteléssel nem csak számottevő többlet energiát takarítottak meg az elmúlt évtizedekben, de az épület tulajdonosát az újraszigetelés beruházási költségei sem fogják még terhelni.

 

Ugyanezt kell végiggondolniuk azoknak is, akik ma vágnak bele az épület felújításba. Ha csak a mostani minimum értéket szem előtt tartva szigetelnek, úgy a ház energetikailag már pár év múlva is elavult lesz. A tulajdonos könnyen szembesülhet azzal, hogy újra kellene szigetelni az épületet. Vastagabb lemezekkel jelentősen megnövelhető a szigetelés gazdaságossága – véli Kruchina Sándor.

 

Posted on 2014-04-17 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top