Bioüzemanyag készülhet a tequila alapanyagából

kek_agave

 

A kék agavét eddig főként a tequila alapanyagaként ismerhettük, néhány egyetemi kutató azonban nemrégiben rájött, hogy magas oktánszámú alternatív üzemanyag gyártására is alkalmas lehet.

 

Patrick Hatcher és csapata egy üzletembertől kapta a tippet, aki felhívta a tudósok figyelmét arra, hogy a növény levelei túlontúl értékesek lehetnek ahhoz, hogy csak úgy kidobják őket. Így érdemes lenne tesztelni, milyen új felhasználási módjai lehetnek az agavénak. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

 

Nemcsak a mexikóiak kedvenc italának, a tequilának lehet az alapanyaga a kék agave, de biodízelt is előállíthatnak belőle. Már évezredekkel ezelőtt felfedezték, hogy a növényből finom ital készíthető, és például a hazánkban is népszerű el Jimadort is 100% kék agavéból gyártják. Az elismert kutató, Patrick Hatcher egy cégtulajdonostól kapta az ötletet, hogy teszteljék le, milyen egyéb felhasználási módja lehet az agavénak, ami akár revolúciót hozhat az üzemanyaggyártás világában.

 

Hatcherék évek óta keresik a biomasszák új előállítási forrásait, a tudós és diákjai azonban most intenzíven a kék agave iránt kezdtek el érdeklődni. Legfrissebb eredményeik pedig azt mutatják, a növényből olyan finom olaj készíthető, mint amilyen a petróleum. Hogy az áttörés milyen messze van, arról még korai lenne nyilatkozni, de könnyen meglehet, hogy hamarosan agavéból készülő üzemanyagot tankolhatunk majd.

 

Posted on 2014-05-29 in Színes

Share the Story

About the Author

Back to Top