Az AGRO.bio létrehozza a Szövetség az Erdők Megóvásáért szervezetet

A fenntartható mezőgazdaság szakértőjeként ismert AGRO.bio Hungary Kft. létrehozza a Szövetség az Erdők Megóvásáért (SZEM) szervezetet, amely az FSC* tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat felhasználó társaságokat tömöríti. Az alapító agrárcég és az ez úton felkért, csatlakozó vállalatok, intézmények és támogató magánszemélyek vállalják, hogy (fa alapú) nyomtatott anyagaikkal nem csökkentik a Föld erdeinek faállományát. A szövetség mindemellett erdei iskolák szervezésével és a környezet megóvásáról szóló vetélkedőkkel segíti majd a gyermekek természettel és erdővédelemmel kapcsolatos ismereteinek gyarapodását.

 

A fenntartható fejlődés összeegyeztethetetlen azzal a ténnyel, hogy a Földről percenként eltűnik 2,5 hektár (5 futballpálya nagyságú terület) erdő, ami jelentős részben okozója a légkör CO2 koncentrációja növekedésének és az egyre szélsőségesebb klíma kialakulásának.

 

Az AGRO.bio Hungary Kft. évente több mint 5 tonna papírt használ szakmai kiadványainak nyomtatásához (ha ezek egyszerű kereskedelmi papírra készülnek, fennáll a veszélye annak, hogy a papír alapanyaga újratelepítés nélkül kipusztított őserdőkből származik). Az innovatív és környezetkímélő mikrobiológiai termékeket forgalmazó cég szerint a fenntarthatóság és a természeti erőforrások megőrzéséért elkötelezett vállalatoknak minden lehetőségükkel részt kell venni az erdők megóvásában, ezért létrehozza a Szövetség az Erdők Megóvásáért (SZEM) szervezetet. Az alapító vállalja, hogy a jövőben kizárólag FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírt fog használni. Mindehhez felkéri a – fenntarthatóság ügyéért hasonlóan elkötelezett –társaságokat, szervezeteket, intézményeket és támogató magánszemélyeket a csatlakozásra, akik az előírásoknak megfelelően fognak eljárni, mert szintén fontos számukra az erdővédelem.

szem_logo

A SZEM tagok nyomtatott anyagai a jövőben bizonyosan nem csökkentik a Föld erdeinek faállományát, hiszen az FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdészetek a legszigorúbb szakmai követelményeket teljesítve legalább annyi fát ültetnek, mint amennyit kitermeltek.

 

„A valódi felelősséggel gondolkodó agrárcégek számára az erdővédelem egyszerre érdek és kötelesség. Legutóbbi hírlevelünket és mikrobiológiai lombtrágya termékismertetőnket már FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírra készítettük és ezt megfelelően dokumentáltuk is.” – tette hozzá Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

 

A szövetség negyedévente közzéteszi az erdővédelmet fontosnak tartó, csatlakozó cégek folyamatosan frissítet listáját, megadja a szövetség tagjai által – üzleti és marketing tevékenységük során – felhasznált FSC-s papír mennyiségét és hogy ez körülbelül hány darab fa biztos megóvását jelenti. Az AGRO.bio tervei szerint az agráriumban működő vállalatok és intézmények döntő többsége rövid időn belül FSC tanúsítványú alapanyagokat fog használni.

 

A szövetség tagjai és támogatói a hazai iskolás gyermekek erdővédelemmel kapcsolatos ismereteinek gyarapodását is tevőlegesen segíteni fogják – FSC-s papírra nyomtatott – kiadványok készítésével és terjesztésével valamint a természet és az erdők ismeretéről szóló iskolai vetélkedők szervezésével, erdei iskolák támogatásával.

 

*A Forest Stewardship Council (FSC, www.fsc.org) a legszigorúbb erdészeti tanúsító rendszer, amely végigkíséri a fa útját az ültetésétől a kivágásán át egészen a belőle készített végtermékig – legyen az bútor, ceruza vagy bármilyen papír, nyomtatvány. A ’90-es években létrejött FSC független, non-profit szervezet jelenleg a világ több mint 80 országában rendelkezik nemzetközileg elismert tanúsítvánnyal (a Föld kezelt erdeinek 10%-a felel meg az FSC sztenderdnek). Az FSC logóval ellátott termékek olyan erdőgazdálkodásból származnak, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik a biodiverzitást (az élővilág sokféleségét) és az ökológiai egyensúly fenntartását. A szervezet tiltja többek között a természetes erdők átalakítását, a különösen veszélyes kémiai növényvédőszerek használatát és a génmódosított fák telepítését.

 

Posted on 2014-05-20 in Itthon

Share the Story

About the Author

Back to Top