A mi Lajosunk: Louis C.K.

louis_ck

 

Az egyik legismertebb humoristát talán csak Magyarországon szeretik ízig-vérig magyarnak vallani, pedig ifjabb Székely Lajos csak egynegyed részben magyar a Mexikóba emigrált nagyapja révén.

 

Az Emmy-díjas író, rendező, színész, humoristának csak felnőttként jött be az élet, de akkor nagyon: nemrég 2,4 millió dollárért megvette Babe Ruth híres amerikai baseball játékos régi házát, felfelé ívelő karrierjét megelőzően azonban gyorsétteremben és autószerelő műhelyekben végzett kulimunkát. A jelenkor legismertebb Lajosának azonban rögös volt az útja.

 

Louis C.K. washingtoni születése után hét éves koráig Mexikóban élt szüleivel, amikor visszamentek Amerikába, meg kellett tanulnia angolul. A tévézés világába pedig azért akart olyan nagyon bekerülni, mert azt látta, hogy anyja kizárólag pocsék műsorokat néz. Egy interjúban azt mondta: „Muszáj bekerülnöm ebbe a dobozba, hogy ez a szemét jobb legyen.” Míg álmodozott, igen sokat füvezett. Fiatal korában viszont keményebb drogokat is fogyasztott, sőt kocsikat tört fel. A bűnözésről autószerelésre váltott, majd tévés állást kapott, csak nem úgy, ahogy azt gondolta: egy kábelszolgáltató alkalmazta. Ezt követően egy gyorsétteremben dolgozott.

 

Louie

 

Először 1984-ben állt színpadra egy nyílt estén egy comedy klubban. Öt percet kapott, de csak két percre elegendő poénja volt. C.K. első szárnypróbálgatása nem mehetett túl jól, mert ezt követően két évig nem mert közönség előtt humorizálni. Szerencsére nem tűnt el, gegeket írt pénzért, aztán több klubba is meghívták fellépni, sőt tévéműsorba is. 1996-ban az első félórás előadását az HBO adta le. 2009-ben már saját maga rendezte és producerelte Hilarious című performanszát, amit aztán eladott a Comedy Centralnak. Ez volt az első stand-up comedy, amit elfogadtak és meghívtak a Sundance fesztiválra.

 

C.K. humora a nyers őszinteségben rejlik. A növekvő hírnévvel szerencsére nem szállt el vele a ló, önmagát menedzseli, honlapján mindössze 5 dollárért, 1500 forintnak megfelelő összegért cserébe letölthetők egyes előadásai. Ennek köszönhetően az egyik előadása 1 millió dollárt hozott neki. Így futhatja az új, 2,4 millióba kerülő hamptonsi házra. Louis C.K. most meghódítja (negyed)őshazáját is: a Comedy Central műsorra tűzte a Louie című, életszerűen fanyar humorú sorozatát, amelyet eredeti nyelven élvezhetnek a rajongók.

 

Posted on 2014-07-07 in Média, Színes

Share the Story

About the Author

Back to Top