A 14 éves Somosi Alexander megszerezte első pontját az EJC-ben

somosi

 

A 2007-es világbajnok Talmácsi Gábor csapata, a Talmácsi Racing minden elemében pozitív hétvégét zárt Portimaóban, a 2014-es Superbike világbajnokság nyolcadik fordulóján. Szombaton, a FIM Superstock 600 Eb futamán Bódis Richárd egy 5., Alessandro Zaccone egy 9. hellyel örvendeztette meg csapatát, míg ma Somosi Alexander első EJC-s pontszerzése tette teljessé az örömöt.

 

Alexander az előző, misanói versenyhétvége alkalmával a bajnokság történetének legfiatalabb versenyzőjeként mutatkozott be a Superbike világbajnokság hivatalos utánpótlás-sorozataként futó European Junior Cup mezőnyében. Már akkor, élete első nemzetközi versenyén is pontszerző helyen haladt, ám 3 körrel a leintés előtt bukott, és eltörte egyik ujjcsontját.

 

Az apró sérülés ellenére a mostani, portimaói versenyhétvégén is teljes értékű munkát tudott végezni, aminek meg is lett az eredménye. A szombati időmérőn tapasztalt fékproblémát vasárnapra orvosolta a csapat, így a 14 éves magyar tehetséget semmi és senki nem tudta megakadályozni élete első Eb-pontjainak megszerzésében. Az egy pontot érő 15. helyen szelte át a célvonalat, feltéve a koronát a Talmácsi Racing sikerekben gazdag portimaói hétvégéjére. Az EJC és egyben a FIM Superstock 600-as Európa-bajnokság következő versenyét szeptember 7-én rendezik a spanyolországi Jerezben.

 

Talmácsi Gábor, csapatfőnök

„Teljesítette a feladatot Alex, úgyhogy nagyon büszke vagyok rá, és örülök ennek az eredménynek. Nagyon nagy meccsben volt a 14. helyért, de végül 15. lett, ez is egy nagyon szép eredmény. Ne felejtsük el, hogy ez volt mindössze a második nemzetközi versenye, ő a legfiatalabb ebben a mezőnyben, és rögtön második nekifutásra sikerült megszereznie első Európa-bajnoki pontjait Magyarországnak. Ez egy nagy siker a csapatnak, és úgy gondolom, hogy a magyar utánpótlás szempontjából is fontos, hogy a fiatalok lássák, el lehet jutni ide. Alexszel a verseny után megbeszéltük a tapasztalatokat, és biztos vagyok benne, hogy a következő versenyen még jobban tud majd szerepelni. Ez számára még csak a tanulóév, de egy nagyon örömteli bónusz, hogy első pontjával is megajándékozott minket. Úgy gondolom, erre lehet építkezni tovább, úgyhogy ezt is tesszük, és készülünk a soron következő, jerezi versenyre.”

 

Somosi Alexander (European Junior Cup, 15. hely)

„Nagyon örülök, hogy sikerült pontszerző helyen célba érnem. A rajtom nem volt tökéletes, de azért jó volt, megtartottam a helyemet. A versenyen több bolyra szakadt a mezőny, és én végig nagy csatában voltam egy portugál sráccal. A kanyarokban többször sikerült őt megelőznöm, de az egyenesben sajnos gyorsabb volt a motorja, úgyhogy ott mindig visszaelőzött. Jó kis csata volt, élveztem. Versenyzés közben teljesen megfeledkeztem a törött ujjamról és a fájdalomról, minden külső tényezőt sikerült kizárnom és végig csak a feladatomra tudtam koncentrálni, ez jó volt. Köszönök mindent Gábornak, a csapatnak és mindenkinek, aki bármilyen módon segített. A következő, jerezi versenyen is próbálok majd erőm szerint minél jobb eredményt elérni.”

 

Posted on 2014-07-07 in Sport

Share the Story

About the Author

Back to Top