2017/18-ban is világsztárokat hoz Budapestre a Müpa

Joyce DiDonato, Eötvös Péter, Juan Diego Flórez, Jonas Kaufmann, Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Rolando Villazón, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg – világsztárok, kiváló hazai és nemzetközi alkotók, folytatódó nagy sikerű sorozatok és újdonságok a Müpa 2017/2018-as programjában. A következő évad koncertjeire március 10-től vásárolhatók meg a bérletek.

 

„Rendkívül fontos az a kitüntető figyelem és bizalom, amit a Müpa – Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és legmodernebb kulturális központja – a közönségtől, a szakmától és a művészektől kap immár 12 éve. Ennek egyik legszebb eredménye, hogy az intézmény hűségprogramjához csatlakozók száma átlépte a tízezret. A bizalom meghatározó abban is, hogy a nemzetközi művészeti szcéna legjobbjai érkeznek Budapestre a Müpa kedvéért” – mondja Káel Csaba vezérigazgató, kiemelve, hogy az európai kulturális és kreatív szektorban fontos szerepet betöltő intézmény a 2017/18-as évadra is világsztárokkal, nagyszabású együttműködésekkel és produkciókkal készül.

Jonas Ka20170307_Kael_Csaba_Mupa_c_Posztos Janosufmann igazi zenei csemegével tér vissza a Müpába: Wolf Olasz daloskönyvét a kiváló német bel canto szopránnal, Diana Damrauval énekli 2018 februárjában. Juan Diego Flórez Mozart-áriákkal érkezik, Eötvös Péter a bosszú és megbocsátás témáját boncolgató, Senza sangue című operája pedig A kékszakállú herceg várával egy estén kerül színre. Színpadra lép Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg, itt lesz Lars Vogt és a Royal Northern Sinfonia, valamint  Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar is. Osztrák és magyar művek csendülnek fel Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok októberi koncertjén, a német romantika gyöngyszemeivel lép színpadra Kent Nagano és a Hamburgi Filharmónia Zenekara, többek között Sosztakovics és Csajkovszkij műveit szólaltatja meg Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, a Sanghaji Filharmonikus Zenekar és Muhai Tang pedig Grieg, Beethoven, Tan Dun és Guan Xia kompozícióival érkezik. A régizene műfajában 2018-ban a Müpa olyan kiváló művészeket sorakoztat fel, mint Rolando Villazón, Joyce DiDonato és az Il Pomo d’Oro Zenekar, a Freiburgi Barokk Zenekar, és felcsendül Rameau A gáláns indiák című operája Vashegyi György vezényletével, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével.

A Müpa fontosnak tartja, hogy minden szezonban kiemelt figyelmet szenteljen a hazai kulturális szcéna egy-egy kiváló alkotójának: 2017/18-ban az évad művésze Szakcsi Lakatos Béla, míg az évad együttese a Nyíregyházi Cantemus Kórus lesz.   Az új évadban is folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar szoros együttműködé20170307_Kael_Csaba_Mupa_002c_Posztos Janosse, az Európai Hidak sorozat vendége 2017-ben Spanyolország lesz. Az intézmény missziójának fontos része a fiatal tehetségek felfedezése-bemutatása is. Az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen megvalósított Rising Stars program keretében a Müpa jövőre is egy teljes hétvégét szentel a nemzetközi zenei élet legújabb csillagainak.

2017/18-ban is különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, irodalmi programok, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik majd a kínálatot. A jazz rajongóinak – mások mellett – Branford Marsalis, Dianne Reeves, Szakcsi Lakatos Béla és Chris Potter koncertjével készül a Müpa, ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, majd visszatér a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey, June! Továbbra is repertoáron lesznek a Recirquel Újcirkusz Társulat lenyűgöző produkciói, a Müpa világhírű orgonájának rajongói pedig a klasszikus orgonahangversenyek mellett számtalan különleges, műfaji határokat feszegető koncerten hallhatják „a hangszerek királynőjét”. Az opera szerelmeseit – immár 10 éve – Metropolitan-közvetítésekkel várja az intézmény, míg a népszerű irodalmi sorozat, a Literárium – többek között – Závada Péter, Nyáry Krisztián és Kornis Mihály estjeivel folytatódik majd.

A Müpa kie20170307_Mupa_2017_18_evad_bejelentes_002_c_Posztos Janosmelten fontos küldetésének tekinti, hogy folyamatosan bővítse a gyermekeknek, családoknak és fiataloknak szóló programjai körét. A Matinékoncertek – Szenvedélyek sorozatának részeként az új évadban Fülei Balázs zongoraművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, a Talamba Ütőegyüttes és Szabó Dénes karnagy vezetik be az ifjúságot egy-egy hangszer és műfaj varázslatos világába, a Műhelykoncerteken pedig a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy mű születésének különleges folyamatába, kulisszatitkaiba. A zenebarátok idősebb korosztályának idén is műfajilag változatos összeállítással, a Seniorok évada bérlettel kedveskedik az intézmény.

A Budapesti Wagner-napok egy évtizedes sikere mára kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a Müpát. A New York Times cikke egyenesen a Bayreuthi Ünnepi Játékok mellé emelte a Fischer Ádám művészeti vezetésével megvalósuló Budapesti Wagner-napokat. Évről-évre egyre több néző érkezik Magyarországra kifejezetten azért, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem páratlan akusztikájú és atmoszférájú terében hallhassa Wagner lenyűgöző műveit. 2018-ban a Budapesti Wagner-napokon debütál a Trisztán és Izoldaa milánói rendező-dramaturg, Cesare Lievi rendezésében, a művet Fischer Ádám vezényli, akárcsak a már nagy sikert aratott, Matthias Oldag-jegyezte Tannhäusert. Ismét látható Kovalik Balázs nagy sikerű rendezése, A bolygó hollandi, az operát ezúttal Marc Albrecht, a Holland Nemzeti Opera karmestere dirigálja.

A sajtó képviselői a sajtótájékoztatón a Hello Wood design csoport látványos, fénydobozokból épült installációján tekinthették meg a jövő évad világsztárjainak neveit és megismerkedhettek a Müpa izgalmas fejlesztéseivel: speciális VR-készülékek és 360 fokos videók segítségével nézhettek körbe A kékszakállú herceg vára előadáson és pillanthattak be a Recirquel Újcirkusz Társulat életébe. Káel Csaba vezérigazgató kiemelte: a Müpa számára, ahogy a program összeállításában, úgy a kommuniká20170307_Mupa_2017_18_evad_bejelentes_c_Posztos Janosció és a marketing területén is rendkívül fontos az új formák felfedezése, az innováció. Ennek elismerése az elmúlt évben kapott több megtisztelő reklámszakmai díj is. “A cél természetesen az, hogy a különleges eszközökkel és digitális tartalmakkal arra inspiráljuk az embereket, hogy koncerteken, előadásokon, hangversenyeken tapasztalják meg, hogy mi is a Müpa. Olyan hely, ahol a művész és a néző is azt érzik: szeretek itt lenni. Ahol a jelenlét és az élmény igazán fontos.”  – foglalta össze a vezérigazgató.

A Müpa a 2017/18-as évadra 14 különböző sorozattal és bérlettípussal készül. Március 8-tól a Müpa+ hűségprogram ezüst, arany és platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az intézmény, a nagyközönség számára március 10-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu weboldalon keresztül.

Posted on 2017-03-08 in Művelődés

Share the Story

About the Author

Back to Top